Nakon što je u seriji Put oko svijeta za 80 dana postao novovjeki Phileas Fogg, sljedeći izazov Michaela Palina bio je da proputuje Zemaljsku kuglu od sjevera prema jugu.
Slijedeći trideseti meridijan, Michael Palin i njegova ekipa, koji su zrakoplovom letjeli samo ako nisu imali drugog izbora, trpjeli su temperaturne ekstreme tijekom putovanja kroz 17 zemalja vlakom, kamionom, brodom, splavi, motornim saonicama, autobusom, tegljačem, biciklom i balonom.
Doživjeli su povijesna zbivanja kad su stigli u Etiopiju po završetku tridesetogodišnjeg građanskog rata, u Zambiju na dan pada Kennetha Kaunde te svjedočili kraju apartheida u Južnoj Africi i komunizma u SSSR-u.
Naravno, i sami su ispisivali povijest: Palin je postao prvi televizijski voditelj koji se doslovno bacio u ruski ples poljubaca u Novgorodu, blatnu kupku u Odesi, brzace na Zambeziju i partiju squasha u Khartoumu. Postao je prvi navijač Sheffield Wednesdaya koji se obratio za pomoć vraču, jedini član skupine Monty Python koji je pokušao kupiti devu, prva osoba iz svoje ulice čija je potraga za zlatom uspješno završila te jedini vlasnik mačka Alberta koji je stajao na oba pola.
Zahvaljujući Palinovu pustolovnom duhu, neuništivu smislu za humor i privatnim dobacivanjima upućenim kameri, Od pola do pola s Michaelom Palinom nezaboravan je putopis.
Serija je 1992. osvojila nagradu BAFTA za najbolju fotografiju, a 1994. CableACE za najbolju zabavnu emisiju.
Produkcija: A Prominent Television, Passepartout, BBC, Arts & Entertainment Network
Odabrala: Mira Vočinkić
MICHAEL PALIN jedan je od najpoznatijih britanskih glumaca i komičara, član Monty Pythonova tima i svjetski putnik. Rodio se u Sheffieldu u Engleskoj 1943. kao sin inženjera. Studirao je povijest na Oxfordu gdje je kao student pisao komedije u kojima je i glumio. Na Festivalu u Edinburghu 1964. nastupio je s Terryjem Jonesom, također budućim pajtonovcem. Nakon diplome Palin i Jones otišli su na BBC gdje su radili kao scenaristi i glumci na nekoliko najuspješnijih britanskih TV komedija (The Two Ronnies, Marty Feldman i The Frost Report). Osim toga Palin je pisao za najpoznatije svjetske novine kao što su New York Times te časopise Sunday Telegraph i Punch. U svibnju 1969. pridružio se Grahamu Chapmanu, Johnu Cleeseu, Terryju Gilliamu, Ericu Idleu i Terryju Jonesu u prvoj seriji komedije Leteći cirkus Montyja Pytona koji je transformirao britanski humor ranih 1970-ih. Glumio je i u nekoliko filmova, a najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu "Riba zvana Wanda" za koji je dobio nagradu Britanske akademije za najbolju sporednu mušku ulogu. Palin je autor i nekoliko knjiga za djecu te kazališne drame The Weekend koja je 1994. oživjela na londonskom West Endu. Na televiziji je nakon Pythona s Terryjem Jonesom glumio u nagrađivanoj humorističnoj seriji Ripping Yarns. Za BBC je napisao i East of Ipswich, humorističnu seriju za koju je 1988. dobio prestižnu nagradu ACE. Ranih 90-ih oduševio je publiku prvim dokumentarcima nastalim na njegovim brojnim putovanjima oko svijeta. Nagrađivani putopisi Oko svijeta za 80 dana, Od pola do pola, Sahara, Puni krug, Himalaja, Hemingwayeva pustolovina i Nova Europa stekli su obožavatelje diljem svijeta.
Palin je danas britanska institucija po kojem je nazvan i jedan vlak. Na dodjeli British Comedy Awardsa 2002. uručena mu je nagrada za životno djelo.
Već tijekom prelaska prvih kilometara petomjesečnog putovanja od 37.000 kilometara sve ide od zla na gore. Avionu Twin-Otter, koji je Palina uz veliku pogibelj dovezao do pola, ponestalo je goriva baš kad se ekipa dokopala Spitsbergena, 1125 kilometara južnije. Ondje ih mećava na nekoliko dana zatoči u zabačenoj istraživačkoj postaji prije nego što se motornim saonicama uspiju probiti do glavnog naselja i luke nakon 30 sati vožnje. Međutim, Spitsbergen je i dalje okovan ledom pa tek uz pomoć ledolomca i nakon tjedan dana na zaleđenom moru Michael napokon kroči na najsjeverniju europsku obalu. Od Tromsa u Norveškoj putuju trajektom, automobilom, autobusom i vlakom do Helsinkija i Tallina, i dalje prema Lenjingradu u Sovjetskom Savezu, kako se zvao u ljeto 1991.

Bilo je na kanalima:

HTV2  

PREPORUKE
  • Bass by Kayak

    image
    Bass by Kayak follows a small expedition party formed by four adventurers crossing from the Australian mainland to Tasmania in sea kayaks. With a 300 km...
  • Sports Adventure

    image
    Some of the world’s wildest, most exotic and spectacular locations feature in this action-packed programme. Sports Adventure heads out with the bold and the...
  • Neimenovani projekt obitelji Irwin (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
  • Prirodni raj - nepripitomljeni planet (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.