Boris Miljković, autor "Rokenrolera", TV filmova "Ruski umetnički eksperiment" i "Šumanović - komedija umetnika", posle trideset godina, ponovo na RTS- u!

Osvedočeni i nagrađivani kreativac, spremio je za auditorijum "novu igru" - dokumentarnu TV seriju - svojevrsni televizijski eksperiment, "Fabrika šećera". Šta povezuje jednog pilota jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazuhoplovstva, ostrvo Zamalek u Nilu, u srcu Kaira, mladog kralja Petra II Karađorđevića, raspad Jugoslavije, Nasera, Tita, kuću u ulici Mohamed Mansur u Kairu, njene stanare, nekadašnje ambasadore SFRJ i jednog sasvim posebnog ukućanina - Mahmuda?
Dokumentarna serija "Fabrika šećera" je privatna istorija jedne zemlje koje više nema. Istovremeno, to je i priča o jednom neobičnom mestu i ljudima koji su ga obeležili.

Od pripovedačevog oca Petra (koji je na mnogo načina povezan sa sudbinom Egipta i Jugoslavije, kao i sa kućom u kojoj se danas nalazi ambasada Republike Srbije u Kairu), preko samog pripovedača (Boris Miljković) koji se zatekao u toj istoj kući 1991. godine (na početku raspada Jugoslavije), sve do kairskih prijatelja pripovedača i njihovih iskustva, u kojima su i Egipat i Jugoslavija važne stanice na životnom putu.

Priča dokumentarne serije "Fabrike šećera" odvija se po poglavljima, koja su imenovana pojmovima koji emotivno i dokumentarno, definišu sadržaj i suštinu serije. "Otac", "Domovina", "Esma", "Kuća", "Ambasadori", "Televizija", "Hoteli", "Bajka"- su nazivi poglavlja, kroz koje publika može spoznati detalje o glavnim junacima ove lične istorije i grupisati ih u emotivne celine.

Naizgled nepovezani događaji, posle izvesnog vremena počinju da dobijaju svoj pravi redosled, bez obzira na vreme u kojem su se pojavljivali u kaleidoskopu doživljaja. Tako, određene stvari za koje mislimo da su izmišljotina i apsolutni plod naknadnog sećanja, vremenom dobijaju potvrdu svoje istinitosti, baš u nekim stvarima koje će se tek desiti.

Zato i ova lična istorija, na kraju, progovara i o drami našeg trenutka - bolnim iskustvima ljudi koji napuštaju svoju zemlju i suočavaju se sa tugom, izolacijom, nostalgijom i prazninom.

Prvi deo filma "Fabrika šećera" biće emitovan na Prvom programu RTS-a u ponedeljak, 25. januara u 22 sata a drugi deo 1. februara, u istom terminu. TV serija "Fabrika šećera" projekat je Kulturno-obrazovnog program RTS-a. Realizaciju projekta pomogla je ambasada Republike Srbije u Kairu.

Bilo je na kanalima:

RTS3  RTS1  RTS SVET  

PREPORUKE
  • Blog

    image
    "Video blog" je petominutni televizijski format u kojem najeminentnije ličnosti iz različitih sfera društvenog života regiona, govore o temama, pojavama i...
  • Eko perspektive

    image
  • Tiagov Balkan

    image
    Tijago Fereira je zbog ljubavi došao u Srbiju iz Brazila. Iako ta ljubav nije potrajala, pronašao je dve nove - ljubav svog novog života i ljubav prema Balkanu....
  • Konfucije je bio gurman (2017)

    image
    Chinese cuisine is perhaps the oldest and most sophisticated organized cuisine in the world. It boasts over 5,000 years of history, yet in North America many...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.