Oprezno s tim svemirskim brodom, čovječe! Odvažno odlazeći tamo kamo se nitko razuman ne bi upustio, ova Emmyjem nagrađivana serija vodi milijune obožavatelja na vožnju tri milijuna godina u budućnost. Crveni patuljak postao je globalni kultni fenomen. Prodano je više od dva milijuna video-kaseta i knjiga. Serija ima fenomenalne obožavatelje, uključujući Madonnu, Oasis i Leonarda Nimoyja. Klubovi obožavatelja Crvenog patuljka otvoreni su u 14 zemalja. Sve počinje na Crvenom patuljku, rudarskom brodu planeta Jupiter, gdje Dave Lister zauzima posljednje moguće mjesto. Niže je od Skuttera, robota za održavanje. Njegov je šef i cimer Arnold Rimmer, opsesivni i štreberski šmokljan. Arnold ima Napoleonov kompleks i 16 je puta pao na ispitu iz astronavigacije. Njih dvojica zaduženi su za prodajne automate. Listera je nedavno ostavila poručnica Kristine Kochanski, ali on je i dalje beznadno zaljubljen u nju.

Pred kraj prve epizode sva posada osim Listera umre zbog radioaktivnoga zračenja. Ostatak serije događa se u budućnosti i tu počinje radnja. Udaljen tri milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, Lister je vjerojatno jedini preživjeli pripadnik ljudske rase. Kakva li predstavnika! Kao izumitelj sendviča s pečenim jajetom, čilijem i kiselim krastavčićem, koji je ovisan o curryju i pivu, on je bez sumnje najšugaviji i najsmrdljiviji pojedinac koji se ikada vucarao svemirom. Holly, senilni kompjuter sa svemirskoga broda, treba društvo da bi zadržao zdrav razum. Uto ulazi Rimmer koji je sada hologram, ali sa svim neurozama i manama originalna modela. Bez Hollyjeva znanja Listerova noseća mačka Frankenstein bila je zatvorena na sigurnome pa je preživjela eksploziju. Otada je nestao cijeli mačji rod. Preživjela su samo dva primjerka: stari svećenik bez iluzija, koji umre pošto upozna svoga boga (Lister), i Mačak, tašt, fino odjeven, cool mladić kojemu je hobi čerupanje pilića i spavanje. Besciljno lutajući svemirom, ekipa svemirskih propalica i pljugera susreće nepoznate predmete, mutirane viruse i izobličeno vrijeme. A ako Listeru to nije dovoljno da se zabavi, tu je uvijek pitanje: zašto su Rimmerove posljednje riječi bile juha Gazpacho.

Serija je među ostalim osvojila sljedeće nagrade: Emmy 1994. (nominirana četiri različite sezone), Britanska nagrada za komediju, 1994. - najbolji sitcom BBC-ja, Nagrada Kraljevskog televizijskog društva - najbolji specijalni efekti 1989./90., najbolji vizualni efekti 1990./91. i 1991./92., najbolja rasvjeta 1996. /97.

Crveni patuljak situacijska je komedija BBC-ja 2 s najdužim stažem emitiranja i s najvećom gledanošću. Sadrži osam sezona - ukupno 52 epizode i osam specijala. Godine 1997. bila je najuspješnija serija BBC-ja 2, a čak su i treća ili četvrta repriza u 20 najgledanijih emisija na istom programu. Osim početnih 8 milijuna gledatelja, sedma sezona privlači dodatnu publiku. Duhovita najava u stilu Rata zvijezda emitirana je u međuprogramu BBC-ja 2. Dočekana je uz veliko iščekivanje i pohvale, a na internetskoj stranici Crvenog patuljka posjetili su je deseci tisuća posjetitelja.
BBC 2 je emitirao prvih šest sezona u razdoblju od dvanaest mjeseci, a svaka je epizoda ušla među tri najgledanije emisije BBC-ja 2 toga tjedna. Prve su se tri sezone emitirale i u digitalno remasteriranom formatu, s potpuno novim efektima i s poboljšanom kvalitetom zvuka i slike. UK Gold ponovno je otkupio sve epizode.

Nedavna statistika sastava publike Crvenog patuljka pokazuje da se serija sviđa gledateljima svih dobnih skupina, a omjer muško-ženske publike iznosi 50/50. 40% gledatelja ima između 4 i 24 godine, 40% između 25 i 44, a preostalih 20% čini skupina ljudi starijih od 65 godina.
Četverosatni specijal na BBC 2 emitiran je 14. veljače 1998. u povodu desete obljetnice serije. Ta je večer, koju je vodio Patrick Stewart iz Zvjezdanih staza, među ostalim uključivala duhovito kuhanje, kviz između glumačke postave i obožavatelja te zanimljivosti Crvenoga patuljka od A do Z u kojima su sudjelovali slavni obožavatelji poput Stephena Hawkinga i Terryja Pratchetta.

Crveni patuljak postigao je golemu međunarodnu popularnost, osobito u Sjedinjenim Državama gdje su epizode emitirane u 48 država, zatim u Australiji, Argentini, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Maleziji, Novom Zelandu, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Tajlandu.

Bilo na kanalima:

RTL Kockica  HTV2  BBC Entertainment  

Sljedeće epizode:

Na kanalu trenutno nema dostupnog rasporeda
PREPORUKE

Jesam te! (2003)

Danas
image
U emisiji Punk'd slavne osobe ne samo da dobiju poseban tretman već i dobiju i više nego što su očekivali u ovoj smiješnoj emisiji skrivene kamere koju je...

Stuck in the Middle (2016)

Danas
image
Radnja serije je smještena u Massachusetts u izmišljeni grad Marshport i prati avanture obitelji Diaz. Najveći naglasak je na srednje od sedmero djece, Harley...

Prijatelji (1994)

Danas
image
Da nema njezinih prijatelja Monica (Courteney Cox) bi odavno odustala od spojeva. I iako je najzaštićenija od svih svojih prijatelja, ona pokazuje pravu majčinsku...

Jessie (2011)

Danas
image
The series follows Jessie Prescott, a young woman from a small town with big dreams who, rebelling against her strict father, decides to leave the military base...
TOP LISTE

Prijavi se