Ocjena: 6.7/10
Ocjena korisnika: 7.8/10
(4 glasa)

Tajne Avalona' je mini serija koja govori o legendarnom gradu Camelotu i to iz perspektive žena koje su bile u pozadini najmoćnijeg kralja Arthura. Anjelica Huston tumači Viviane, ‘Gospu od Jezera’- svećenicu koja nastoji sačuvati poganska vjerovanja Avalona. Julianna Margulies je utjelovila Arthurovu polusestru Morgaine koja postaje Vivianin pijun u upravljanju moćnim Arthurom.

Nakon što se Rimsko Carstvo počinje širiti Engleska mora obraniti sebe na čak dva ratišta: protiv barbara i protiv kršćana koji nastoje iskorijeniti njihovu tradicijsku vjeru. Najmoćnija svećenica ‘Gospa od Jezera’ Viviane to želi spriječiti pod svaku cijenu. Spas da obrani mističnu vjeru pronalazi u svojoj nećakinji Morgaine djevojci koja je dovoljno moćna da zavlada Avalonom, tajnovitim otokom koji je nevidljiv nevjernicima. Vivianina sestra Igraine je ostala udovica, a ubojica njenog supruga je Uther, budući engleski kralj. Viviane i njezin čarobnjak Merlin odluče da bi se Igraine trebala udati za Uthera te mu roditi nasljednika koji će sačuvati njihovu vjeru.
Uther i Igraine dobivaju sina Arthura koji provodi djetinjstvo zajedno sa svojom polusestrom Morgaine. No jednog dana brat i sestra bivaju razdvojeni. Merlin odvede Arthura da postane ono što mu je sudbina odredila, a Viviane pak odvede Morgaine u Avalon kako bi postigla sljedeću razinu u svećenstvu. Nakon godina rigoroznih priprema, Morgaine dobiva svog prvog posjetitelja u Avalonu, Vivianinog sina Lancelota. Kako bi sakrila ljubav i strast prema naočitom Lancelotu lijepa svećenica dopušta da se on zaljubi u Gwnhwyfar, kršćanku koja će jednog dana postati Arthurova žena…

Zanimljiv je podatak kako je slavna oskarovka Huston uspjela sa seta ove serije zadržati nekoliko kostima. Te su kostime kasnije nosile žene na krštenju njezinog nećaka Rafa.

NAGRADE:
Mini serija ima ukupno 14 nominacija
2002. godine mini serija je nominirana za Zlatni globus (Julianna Margulies)
2002. godine ova je mini serija dobila nagradu Emmy

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.