Ocjena korisnika: 2/10

Predstave o svakodnevnom životu u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, osim iz stručnih, relativno retkih, istoriografskih knjiga, sticane su posredstvom igrane serije "Otpisani", nekoliko romana koji za temu imaju sudbine pojedinaca u okupiranom Beogradu, ili u logorima i zatvorima u njemu, kao i iz kratkih nemačkih filmskih UFA žurnala, i sačuvanih žurnala Nedićeve vlade prikazivanih pre filmskih projekcija u bioskopima tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.
Dokumentarna serija Život u okupiranom Beogradu 1941-1944. bavi se, kako policijskim i represivnim tako i socijalnim, društvenim, kulturnim, zabavnim, sportskim i komunalnima aspektima svakodnevnog života u okupiranom Beogradu tokom Drugog svetskog rata.
Pored istoričara koji govore o pojedinim temama u seriji od sedam epizoda učestvuju i tri svedoka koji svako na svoj način, govore o iskustvima života u okupiranom Beogradu. Vremenski raspon obuhvata period od trenutka pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu do oslobođenja Beograda 20. oktobra 1944.
Po broju stanovnika i po prostranstvu nekoliko puta manji od današnjeg grada, Beograd je tokom okupacije istovremeno bio mesto tragične sudbine mnogih pojedinaca i mesto dinamičnog društvenog života, mesto u kojem su pojedinci u vanrednim okolnostima rata ostvarivali svoje snove i ambicije, vezavši svoju sudbinu za okupacionu i kolaboracionističku vlast, dok su istovremeno njihovi sugrađani stradali kao žrtve terora i kaznenih mera odmazde: sto ubijenih građana za jednog ubijenog nemačkog vojnika, gubili su svoje živote u logorima u samom gradu ili na stratištima u okolini.

Emitira se na kanalima:

RTS2  RTS3  

Bilo je na kanalima:

RTS SVET  

Sljedeće epizode:

srijeda
17:00
Život u okupiranom Beogradu 1941-1944: Godina poslednja
05. 02. 2023.
17:35
Život u okupiranom Beogradu 1941-1944: Red, rad i mir 1, ep. 3
PREPORUKE
 • Drevna čuda (2014)

  image
  Nemogući drevni pothvati otkrivaju koliko je današnjih tehnoloških dostignuća stvarno razvijeno stoljećima prije. Kolosalni spomenici, nemogući pothvati...
 • Gvozdena vrata Balkana

  image
  Dokumentarna emisija o istoriji Srbije.
 • Zabranjena povijest (2013)

  image
  Ovo su neistražene tajne koje su bile skrivene od ljudi tisućama godina te su se samo rijetki i odvažni usudili krenuti u potragu za njima. Zabranjena povijest...
 • Robna kuća (2009)

  image
  Svojevrsna televizijska enciklopedija zajedničkog nasljeđa. Iznosi činjenice, urbane legende, mitove, fenomene, skrivene detalje. Serija prati prve doticaje...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.