"Doba uskoka" je igrano-dokumentarna serija u četiri nastavka, koja se bavi do sad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima. U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo - tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić, preselili su se u Senj. Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama - bracerama - te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije. Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva. "Doba uskoka" raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.

Bilo je na kanalima:

HTV1  

PREPORUKE
  • Little America (2021)

    image
    In the early 1950's, the American military presence begins in a small West German region. In this context, the story of friendship is told by two young women who...
  • Zovite babicu (2012)

    image
    Serija prati životpisne priče iz života primalja u istočnom dijelu Londona 50-ih godina, snimljena prema bestseleru - memoarima medicinske sestre Jennifer Worth.
  • Ulica milosti (2016)

    image
    Inspirisana istinitm događajima, radnja serije se odvija tokom građanskog rata i prati dve volonterke, medicinske sestre suprotstavljenih strana koje rade u...
  • Terra X - Rätsel alter Weltkulturen (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.