Strme litice, plavo more i idilične pješčane plaže, to su poznate predodžbe o Sredozemlju. Ali taj miran i idiličan dojam vara. Sredozemlje je u neprestanoj mijeni. Još se i danas afrička i euroazijska kontinentalna ploča međusobno približavaju. Sile divovskih razmjera stvorile su na području Sredozemlja neke od najaktivnijih vulkana na svijetu. Životinje koje žele preživjeti u tim ekstremnim uvjetima moraju naći način kako umaknuti smrtnim opasnostima. Jedna je od tih životinja hobotnica. Ona zna za vulkansku erupciju mnogo prije njezina izbijanja. Kako joj to uspijeva? Geološke sile pomicanja ploča nisu samo izbacile uvis gorja, kao što su Alpe, nego su stvorile i goleme podmorske brazde u Sredozemnome moru. Na tim dubinama žive životinje koje su gotovo nepoznate: dubokomorski morski psi i lignje. Lignje su plijen najvećega grabežljivca na Zemlji, ulješure. Mala populacija tih kitova zubana živi u podmorskim brazdama i u tim je dubinama Sredozemnog mora našla svoje obitavalište. Unatoč geološkim procesima između Europe i Afrike ta dva kontinenta gotovo i ne bi mogla biti različitija. Dok europskom obalnom pojasu daju obilježje planine i vegetacijske zone, na afričkoj obali prevladavaju različiti oblici pustinja. Koje životinje žive na sredozemnim obalama Afrike? Ženka pustinjske lisice podiže mladunčad u jednom od najnemilosrdnijih obalnih pojasa Sahare. Između pustinja i vulkana životinje su izložene golemim izazovima. Tijekom dugog snimanja filmskoj ekipi oko snimatelja životinja Thomasa Behrenda uspjelo je rijetkim snimkama pokazati kako životinje svladavaju život u tim ekstremnim uvjetima.

Bilo je na kanalima:

Phoenix  HTV3  HTV1  DasErste  

PREPORUKE
  • Prirodni raj - nepripitomljeni planet (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
  • Neimenovani projekt obitelji Irwin (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
  • DW Tomorrow Today

    image
    Znanstveni program koji se bavi suvremenim istraživačkim temama.
  • Moj život

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.