poster

Dekodiranje nauke: Čudesna fotonika

Dekodiranje nauke

dokumentarni | Srbija

SINOPSIS

Fotonika je u svim sferama našeg života.
Fotonika je kao nauka svetlosti dovela do razvoja informatičkog društva, ali danas uz brojne primene pokriva čitav spektar oblasti od kojih su mnoge tržišno orijentisane. Sve više toga nam je potrebno i značajno, a fotonika pomaže da nam neke stvari budu dostupnije i lepše, da smo stalno u toku sa neophodim informacijama.
Fotonika je pomogla razvoju nekoliko tehnologija, koje su donele veoma značajan uticaj na naš svakodnevni život. Odigrala je i dalje igra veoma važnu ulogu, donoseći mogućnosti za sve bržim internetom, komunikacijama, prenosom podataka, u tehnologijama zaštite dokumenata i kriptografiji. Direktna veza fotonike je i u razvoju tehnologije u zdravlju, medicini, biomedicini. Svetlost i laseri postaju nezamenljivi elementi u dijagnostici, lečenju bolesti i detekciji stvari koje mogu da nam naškode, fotonika neprikosnoveno pomaže. U mnogim situacijama omogućava duži životni vek, a jedan od razloga su svakako metode lečenja i prilagođenosti tih metoda našem organizmu.
U emisiji pojašnjavamo čime se bavi Centar izuzetnih vrednosti za fotoniku na Institutu za fiziku, koji je jedan od petnaest centara izuzetnih vrednosti u našoj zemlji i jedini u Evropi akreditovan da ispituje instrumente za postavljanje optičkih vlakana. Istražili smo i najsavremenija naučna dostignuća u ovoj oblasti, koja su u Beogradu predstavljena na Međunarodnom skupu "Fotonika 2019".
Neke oblasti fotonike omogućavaju procese u kontroli rada lasera u odrećenim nivoima šumova. Displeji na našim telefonima su lepši i zanimljiviji, veći, sa boljom rezolucijom. Senzori nam danas omogućavaju i olakšavaju život, jer nas obaveštavaju o nizu stvari koje se oko nas dešavaju. Na neki način glavni pomeraji se dešavaju uz pomoć fotonike, uz pomoć svetlosti, uz korišćenje fotona, kao i u savremenim tehnologijama, koje su još uvek u razvoju, poput kvantne matematike, kvantnih računara, gde se isključivo informacije dobijaju zahvaljujući fotonima i laseru. Fotonika nam produžava životni vek, ulepšava okolinu, omogućava da sve jasnije percipiramo i uživamo.
Urednik emisije: Aleksandra DaničićNovinar: Dragana DaničićSnimatelj: Ivan DimitrijevićMontaža: Vladimir Jović

Fotografije

Dekodiranje nauke: Čudesna fotonika

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.