poster

Pravo na sutra: I crno i belo

Pravo na sutra

dokumentarni | Srbija

SINOPSIS

Mogu li Srbi na Kosovu i Metohiji da se nadaju boljoj budućnosti i dugoročno planiraju svoje živote - to je, čini se, najčešće pitanje i najveća dilema. Oglašavanje prodaje kuća i imanja, sve je češće.
U nekim sredinama to je uočljivije i prisutnije, u drugim o prodaji i odlasku ni reči. Ni uslovi nisu svuda isti, pa i slike života različito odbljesnu.
Table sa natpisima "na prodaju" sve češće se mogu videti u selu Ugljare, nadomak Kosova Polja, koje administrativno pripada opštini Gračanica. U selu je nekada bilo tri stotine srpskih porodica, ali se etnička struktura, zbog prodaje imanja i odlaska Srba iz ove sredine, menja.
Međutim, malo je meštana koji o ovome žele da govore, naročito ne oni u čijim su dvorištima postavljene oglasne table.
Oni koji su za razgovor raspoloženi, ističu da su nedostatak perspektive za mlade, nemogućnost zaposlenja, kao i teškoće sa kojima se poljoprivrednici suočavaju - razlozi odlaska.
Beležeći slike života u Centralnom Kosovu upoznajemo Miloša Dejanovića. Poslednjih petnaest godina bavi se preradom drveta i izradom različitih predmeta. Sa mnogo ljubavi i posvećenosti osvojio je tajne duborezačkog zanata.
Razgovarali smo i sa Milom i Petrom, divnim mladim ljudima, koji postižu odlične rezultate u oblastima koje ih privlače.
Ništa nije crno-belo, što slikovito potvrđuje i ova polusatna reportaža.
Autorka i urednica emisije: Tatjana ManojlovićSnimatelj: Aleksandar AgbabaMontažer: Goran TomićReditelj: Bojan Vorkapić

Fotografije

Pravo na sutra: I crno i beloPravo na sutra: I crno i beloPravo na sutra: I crno i beloPravo na sutra: I crno i beloPravo na sutra: I crno i beloPravo na sutra: I crno i belo

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.