SINOPSIS

U poslednjim, za žive vidljivim časovima, verni prijatelj upitao je Danila boli li ga šta. Da, rekao je. Šta, upitao je prijatelj. Život, odgovorio je Danilo. Borislav Pekić (Vidici, 1990).
Projekat posvećen spomenu na pisca, povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti.
TV film o Danilu Kišu je pokušaj da se iz novog ugla sagledaju život i ostavština za srpsku i jugoslovensku književnost jednog od najznačajnijih stvaralaca druge polovine dvadesetog veka. U tome su nam pomogle dve Kišu najbliskije osobe: Mirjana Miočinović i Paskal Delpeš.
Okosnicu filma čine iskazi prijatelja, savremenika, poznavalaca njegovih dela iz raznih generacija, pisci sa kojima se Kiš susretao prilikom boravka u Francuskoj, na putovanjima i prigodnim manifestacijama, izdavači i prevodioci.U beogradski i novosadski krug prijatelja i poznavalaca spadaju: Predrag Čudić, Filip David, Ibrahim Hadžić, Božo Koprivica, Aleksandar Mandić, Miloš i Vukašin Stambolić, Oto Tolnaj, Laslo Vegel, Vida Ognjenović.Sa Mirom Glavurtićem i Mirkom Kovačem, sa Pekićem i Davidom, osnovali su grupu istomišljenika. Kovač i Filip David svedoče o tom vremenu.Kišovi francuski prijatelji i poštovaoci: Stanko Cerović, bračni par Termačić, Dado Đurić, Ljuba Popović, Jagoda Bujić, Vladimir Veličković, B. A. Levi, Antonin Lim, Gi Skarpeta.Tu su i mađarski pisci Peter Esterhazi i Đerđ Konrad. Njihove izjave dobili smo zahvaljujući Laslu Vegelu i TV stanici Dunav u Budimpešti.Dostupne su nam bile i Kayoko Jamasaki i Ayaku Oku, koje su prevele njegove knjige (Peščanik i Bašta, pepeo) na japanski jezik.Film je protkan odlomcima iz proze D. Kiša, koje izgovara Miki Manojlović, jedan za srpsku verziju teksta i isti taj i za francusku verziju.Iskazima i odlomcima iz intervjua sa piscem, sačuvanim u Programskom arhivu RTS-a, Teleskopiji Bore Krivokapića, uveli smo živog pisca u film, a insertom iz filma Aleksandra Mandića Goli život, prikazali poslednji Kišov medijski nastup. Sačuvani su i iskazi Suzan Sontag i Josifa Brodskog, i mlađih pisaca iz više evropskih zemalja, okupljenih na Simpozijumu posvećenom Kišu u CZDK, 2005. godine.Producent Dobrivoje IlićDirektor fotografije Zoran Sinđelić, Odgovorni urednik Vladimir ArsićScenario i režija Dragomir Zupanc
repriza, 22. jul u 00:05 i 08:05

Fotografije

Danilo Kiš: Uspomene, sećanja

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.