SEZONA: 1

EPIZODA: 3

SINOPSIS

U ovoj epizodi prirodoslovac Chris Packham ocjenjuje život najvećih znanstvenika 20. stoljeća - Marie Curie, Alberta Einsteina, Alana Turinga i Tu Youyou - neka od njihovih najpoznatijih otkrića, kao i manje poznate ljudske priče koje stoje iza njih, često zasjenjene razmjerom i učinkom njihova rada.
U 20. stoljeću napredak u znanosti osigurao je da se životni vijek udvostruči. Takav napredak u tehnologiji prije samo nekoliko godina bio bi nezamisliv, čak smo se riješili okova gravitacije i napustili samu Zemlju.
Od četiriju znanstvenika koje ovaj dokumentarac istražuje svaki je dao izniman doprinos čovječanstvu, ali i svaki je na neki način bio autsajder. Bili su marginalizirani ili progonjeni iz različitih razloga, ali dijele nešto zajedničko. Sve su to bili ljudi skloni odbacivanju okova konvencionalnog razmišljanja ili prenesene mudrosti i usuđivali se drukčije pristupiti stvarima. Došli su iz različitih područja - medicine, kemije, fizike i matematike, ali čovječanstvo svakomu od njih mnogo toga duguje.
Marie Curie otkrila je nove elemente, bila je pionir radioterapije i jedan od prvih istraživača subatomskog svijeta, prije nego što joj je nova domovina zbog skandala okrenula leđa. Godinama poslije, Francuska će joj biti velik dužnik kad se s mnoštvom mobilnih rendgenskih jedinica uputila na prve linije Prvog svjetskog rata.
Einstein je bio fizičar koji je iznova ispisao pravila svemira. Iz rodne Njemačke protjerali su ga nacisti i strahovao je od onoga za što su sposobni. Zalagao se za razvoj atomskog oružja, a zatim je očajnički pokušavao uvjeriti SAD da ga ostavi nakon što prijetnja prošla. Ostatak života proveo je kao neumorni pobornik mira i slobode.
Matematički genij Turing razvio je strojeve koji su bili preteča modernih računala. Pozvan da pomogne u razbijanju nacističkih šifri, njegov rad u Bletchley Parku pokazat će se presudnim za rat. Društvo će se poslije Turingu odužiti tako što će ga progoniti zbog homoseksualnosti i osuditi ga na okrutno hormonsko liječenje.
Djelujući u vrijeme kad su zbog Maove kulturne revolucije znanstvenici bili u opasnosti od progona, brutalnosti, pa čak i smrti, Tu Youyou dobila je zadatak da radi na tajnom projektu u sklopu kojeg se tražio lijek za malariju. Otkrila je artemizin, poslije transformiran u lijek koji je spasio milijune života, ali nakon toga je gotovo izbrisana iz povijesti.
Na kraju emisije publika glasuje za najvećeg znanstvenika stoljeća, koji će se zajedno s finalistima iz ostalih kategorija plasirati u finale na kraju serije.

Producent: Bernadette Ross

Fotografije

Ikone: ZnanstveniciIkone: ZnanstveniciIkone: ZnanstveniciIkone: ZnanstveniciIkone: ZnanstveniciIkone: Znanstvenici

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • NASA: Nerazjašnjeni slučajevi (2012)

    image
    Nepoznati leteći objekti snimljeni NASA-inim kamerama, piloti koji su vlastitim očima primjetili tajanstvena svjetla, neobične sjene na Marsu - sve su to fenomeni...
  • Prirodni raj - nepripitomljeni planet (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
  • Teslin narod (2018)

    image
    Dokumentarni film "Teslin narod", reditelja Željka Mirkovića otkriva do sada neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovječanstva...
  • Projekat: Nemoguće (2017)

    image
    Project Impossible is an original series that follows a new generation of epic engineering projects that were considered unthinkable just a few years ago. Each...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.