poster

Kulturni centar

Kulturni centar


SINOPSIS

Jedno od osnovnih tekovina Franuske revolucije je mogućnost da se glas naroda čuje i da se zahvaljujući njemu stvari menjaju na bolje. Politizacija sfere kulture, naročito njenih institucija nije kod nas retka, a pred umetnošću i umetnicima je često postavljen izbor - politizacija ili marginalizacija.
Večeras ćemo postavljati pitanja da li se i koliko danas čuje "glas naroda" u oblasti kulture? Na nedavnom primeru Narodnog pozorišta videli smo da su predstavnici "glasa naroda" izvojevali pobedu. Ali koliko je to zaista često i moguće i u drugim ustanovama kulture? Koliko je moćan "Voks populi" i da li stručna javnost može da se izbori za pobedu argumenata? Koliko je važan i pojedinačni glas umetnika i njegovog dela i da li je on danas uopšte više moguć?
Na ova pitanja večeras odgovaraju: Sonja Đekić, rediteljka-dokumentarista, Gojko Božović, pesnik i izdavač, Nebojša Milikić, umetnik i aktivista, pozorišni reditelj Vojkan Arsić, Vladan Jeremić, vizuelni umetnik, Milorad Milinković, filmski reditelj, pisac Bojan Babić i muzikolog Zorica Premate.
Glavni gost je akademik, pisac Dragoslav Mihailović.
Od događaja iz protekle nedelje odabrali smo premijeru filma Majkla Mura, "Farenhajt 11/9" koju je pratila debata iz koje izdvajamo mišljenja Janka Baljka, redovnog profesora FDU i filmskog i televizijskog reditelja i Ane Martinoli, vandredne profesorke Fakulteta dramskih umetnosti.
U rubrici Rez, naši kritičari Aleksandra Glovacki, prof. dr Andrijana Marčetić i Katarina Vujović govore o predstavi Nebojše Bradića, "Luminacija", o nagradom "Stevan Sremac" nagrađenom romanu "Ina" Krste Popovskog i o nedavno održanom koncertu Kralja Čačka.
Povodom jubileja 100 godina od rođenja pisca Aleksandra Solženjicina, govori profesorka Filološkog fakulteta, dr Tanja Popović.
O fenomenu stensila, posebne vrste grafita koji se crtaju uz pomoć šablona i koji osim estetskog imaju i kritički potencijal, razgovaramo sa Vudmenom, crtačem stensila i Teom Tulić koja dolazi iz BeFem-a, feminističkog kulturnog centra koji je svoj festival održan u Kulturnom centru Grad ove godine promovisao strit akcijom crtanja stensila.
U rubrici Tanka linija, Tijana Grumić, dramska spisateljica, jedna od autora predstave "Stvaranje čoveka", govori o tankoj liniji koja deli dobro od lošeg.
Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša BradićKreativni direktor: Boris MiljkovićUrednik serijala: Danijela PureševićUrednik emisije: Jasmina VrbavacReditelj: Ivan Bukvić Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Dragana Pantić, Saša Janjić, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Jelena Videnović i Hristina Vasilijević.Voditelj: Željko Maksimović

Fotografije

Kulturni centarKulturni centarKulturni centarKulturni centar

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.