poster

Kraljica Elizabeta II: Buduća kraljica

Elizabeth: Our Queen (2018)

dokumentarni | Ujedinjeno Kraljevstvo

Ocena korisnika: 10/10
(2 glasova)

SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SINOPSIS

Kraljica Elizabeta II. najdugovječniji je monarh u povijesti Britanije. No ta joj uloga nije bila namijenjena niti se obrazovala za nju. U dobi od deset godina život joj se okrenuo kad je njezin stric Eduard VIII. abdicirao i nametnuo joj ulogu nasljednice najvećega carstva u povijesti svijeta. U dobi od 21 godine putem radija obećala je Britancima i narodima Commonwealtha da će cijeli svoj život posvetiti služenju njima. Tu je prisegu obnovila 60 godina poslije na dijamantnom jubileju.
Kao kraljica imenovala je 13 premijera, od Sir Winstona Churchilla do Therese May, i unatoč poticajima nekih političara, klonila se političkih rasprava. Njezino je najveće postignuće to što je preobrazila Britansko Carstvo u novi Commonwealth, zajednicu raznovrsnih i samostalnih država. Tijekom vladavine doživjela je velike obiteljske tragedije i trijumfe te je često morala birati između pružanja potpore obitelji i obavljanja kraljevske dužnosti.
U ovoj seriji o kraljici govore britanski premijeri, službenici Buckinghamske palače i njezini najbliži prijatelji te nam otkrivaju nepoznato Elizabetino lice - supruge, majke, kraljice.
Princeza Elizabeta odrasla je u londonskoj rezidenciji svojih roditelja vojvode i vojvotkinje od Yorka. Abdikacija njezina strica Eduarda VIII. 1936. bila je prava katastrofa za njezinu obitelj jer je njezin bolesni otac bio prisiljen stupiti na prijestolje kao kralj George VI. Elizabeta je postala prijestolonasljednica s deset godina, a ostavljala je dojam sramežljive i slabo obrazovane djevojčice. Njezina impresivna baka kraljica Marija inzistirala je da Elizabeta dobije poduku za ulogu kraljice koja je očekuje. U školi u Etonu Henry Marten naučio je Elizabetu koliko je važno da monarh uvijek bude politički neutralan. Također je isticao važnost novih medija, radija i televizije, u njezinoj komunikaciji s narodom. Ubrzo nakon početka Drugoga svjetskog rata 1939. Elizabeta se prvi put putem radija obratila evakuiranoj djeci. Njezin je govor postigao velik uspjeh.
Tijekom ratnih godina Elizabeta i njezina sestra Margaret bile su evakuirane u dvorac Windsor. Elizabetina se majka nadala da će neki od časnika smještenih u dvorcu biti prikladan udvarač za njezinu kćer. No 1939. godine 13-godišnja princeza Elizabeta upoznala je 18-godišnjeg princa Philipa od Grčke tijekom posjeta Kraljevskoj mornaričkoj školi u Dartmouthu. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Elizabeta je zanemarila očevu zadršku te je odlučila poduprijeti Britaniju u ratu vozeći kola hitne pomoći u ženskom ogranku Britanske vojske.
Princeza Elizabeta udala se za princa Philipa 1947. Ubrzo su se rodili princ Charles i princeza Anne. Par je uživao u životu na Malti gdje je Philip bio smješten kao mornarički časnik, sve dok se zbog bolesti kralja Georgea nisu vratili u London. Godine 1952. princeza Elizabeta i princ Philip otputovali su u Afriku umjesto kralja. Tijekom posjeta Keniji Elizabeta je saznala da je njezin otac umro i da je postala najmlađi monarh na prijestolju u posljednjih sto godina.

Fotografije

Kraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljicaKraljica Elizabeta II: Buduća kraljica

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Prirodni raj - nepripitomljeni planet (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
  • Pa to su Irvinovi! (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
  • Tragovi istine

    image
    U ovoj emisiji prikazani su istiniti slučajevi. Svi osumnjičeni su nevini dok se ne dokaze njihova krivica u skladu sa zakonom.
  • European Islands Ep

    image
    The European islands are renowned primarily for their hotel resorts. However, we will show you a completely different face of theirs: forests, beaches, coves,...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.