poster

Put ružama posut

Put Ruzama Posut (2013)

Reditelj: Marko Novaković
Cinemania | ponedeljak | 19:35

Ocena: 7.7/10
Ocena korisnika: 9/10
(2 glasova)

SINOPSIS

"Put ružama posut" govori o životnom putu srpske princeze Olivere Lazarević, najmlađe kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je posle Kosovske bitke data kao zalog miru. Nju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita I, koji joj je pogubio oca, ispratili pupoljcima, a često je kroz život bolno ali vešto gazila po trnju. Olivera je ipak uspela da preživi, dostojanstveno istraje i da se u Srbiju vrati. Priča o sudbini princeze Olivere neodvojiva je od priče o njenim roditeljima knezu Lazaru i kneginji Milici, bratu despotu Stefanu, sestri Jeli Balšić, sestriću Đurđu Brankoviću...
Vesna Stanojević (princeza Olivera), Tanja Bošković (kneginja Milica), Aleksandra Nikolić (Jela Balšić), Dragan Mićanović (despot Stefan Lazarević), Ivan Jevtović (Sultan Bajazit I), Alekasandra Manasijević (mlada princeza Olivera) i Ljubomir Bulajić (mladi despot Stefan Lazarević). Gledaoce će kao narator, kroz ovu filmsku priču, nadahnuto voditi Milan Caci Mihailović.
Scenario za film urađen je prema monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja", a napisala ga je Olivera Šaranović, osnivač Fonda "Princeza Olivera". Tekst je dramaturški obradila Nataša Drakulić.
Reditelj filma "Put ružama posut" je Marko Novaković.
U filmu je korišćena bogata arhivska građa, umetnički predmeti, mape, rodoslovi, kao i snimci sa autentičnih lokacija širom Srbije (Beogradska tvrđava, crkva Ružica, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, crkva Lazarica i ostaci Lazarevog grada u Kruševcu, Smederevska tvrđava, tvrđava u Baču, manastiri: Manasija, Studenica, Ravanica...).
Film je, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, proizveo Fond "Princeza Olivera". Izvršna produkcija filma poverena je "Beomediji marketing".

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.