Ocena: 7.6/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 5 - Gare de Lyon

SINOPSIS

Posetite pet najpoznatijih železničkih stanica izgrađenih u 19. veku u Evropi koje su još uvek bitna obeležja današnjih urbanih pejzaža. Sve ove katedrale industrijskog doba okrenute su budućnosti i osvežene najsavremenijim tehnološkim dostignućima moderne železnice. One pričaju neverovatne priče o arhitektonskim i mehaničkim podvizima, kada je rani džet-set tog vremena putovao parnim vozovima po Evropi. Zahvaljujući spektakularnoj 4K kameri, serija otkriva veličanstvenost ovih društvenih dobara i mnoge tajne koje one čuvaju.
Gar de Lion je najmlađa stanica u Parizu i jedno od najvažnijih evropskih železničkih čvorišta. Ovaj dragulj bel epok stila izgradila je 1900. godine kompanija PLM za Svetsku izložbu održanu u Parizu. Spomenik je železničke arhitekture sa fasadom dugom 100 metara i satnom kulom visokom 64 metra, koja je vidna kopija londonskog Big Bena, u čast britanskim bogatim putnicima na putu do Francuske rivijere. Sa ove stanice putujemo u prošlost u doba Žila Verna i pionira kinematografije Žorža Melijesa, istražujući i francusku kuhinju u veličanstvenom restoranu Plavi voz.

Fotografije

Katedrale pare - Evropske železničke staniceKatedrale pare - Evropske železničke stanice

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.