poster

Generacija pobunjenih anđela: ličnosti i ideje koje su stvorile Mladu Bosnu

Generacija pobunjenih anđela

dokumentarni | Srbija

SINOPSIS

Mlada Bosna je još 1913. godine, i od svojih i od tuđih, najčešće shvatana samo kao "pokret" omladine željne slobode za potlačene Srbe, Jugoslovene i sve ljude, da bi na Vidovdan 1914. u Sarajevu odjeknuli pucnji zaverenika na prestolonaslednika Carstva, samu personifikaciju ropstva.
No, danas se počelo tih pojava, a osobito Mlada Bosna, svodi na opšte podatke, šturu i često netačnu sliku. Od duhovnih uticaja na ove mladiće pominje se nekoliko najpoznatijih, i to samo književne i filozofske vrste, koji većinom imaju političke funkcije - kao dokazni materijal na sarajevskom suđenju i razumevanju same zavere.
Ipak, cela slika sazrevanja ovog naraštaja i silovitog istorijskog perioda bila je mnogo složenija. Upravo su oni skriveni, do skora nepoznati detalji, doveli do izlaska anonimnih dečaka na istorijsku scenu.
Televizijska serija "Generacija pobunjenih anđela" ima pet polučasovnih epizoda: "Prolig o kulturi slobode", "Viđeno očinjim vidom", "Muzika drugih sfera", "Od misli do literature", i "Avangarda i pucnji koji odjekuju i danas". U seriji govori dvadesetak naučnika koji su specijalizovani za istoriju kulture, umetnosti i ideja sa jedne strane, a sa druge strane za mesto kulturnih fenomena u političkoj, društvenoj i geopolitičkoj istoriji.
Ovim se po prvi put dobila celovita i detaljna rekonstrukcija duševnog, idejnog, kulturnog i estetskog formiranja pripadnika Mlade Bosne, kroz njihovo odrastanje i lične afinitete ne samo u književnosti glavnog toka nego i u narodnoj ali i gradskoj popularnoj kulturi, muzici, likovnim umetnostima, stripu i karikaturi, drami i pozorištu, fizičkoj kulturi ili kroz neočekivane strane i domaće mentore.
Osim što su rekonstruisani najdublji uticaji koji su formirali mladiće, dobijena je i preciznija slika ključnih epoha srpske i evropske kulture. Ova slika iznenađuje složenošću ali još više postojanjem skrivenih međunarodnih kulturnih tokova, u kojima je mladobosanski pokret imao znatnu ulogu, a koji imaju aktivan svetski uticaj, sve do danas.
Prva epizoda "Prolog o kulturi slobode" biće emitovana u četvrtak 26. maja u 22:10 sati na drugom programu RTS-a, ostale epizode- svakog sledećeg četvrtka u isto vreme.
Autor i reditelj serijala - Miljan GlišićScenario - Miljan Glišić i Zoran StefanovićDirektor fotografije - Zoran RadosavljevićMontaža - Marko Nikolić

Fotografije

Generacija pobunjenih anđela: ličnosti i ideje koje su stvorile Mladu Bosnu

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.