SINOPSIS

Naučna diplomatija formirana je kroz transformaciju diplomatske prakse. O potrebi sveta za oblašću koja je formirana pod okriljem termina naučna diplomatija za RTS Lab govorio je prof. dr Darko Tanasković, filolog, orijentalista, prevodilac, pisac i diplomata.
Začeci srpske diplomatije sežu u srednjovekovnu Srbiju. Kroz istoriju, našu diplomatiju obeležili su prota Mateja Nenadović, Dimitrije Davidović, Ilija Garašanin, potom Branislav Nušić, Dučić i Rakić, Crnjanski i Andrić, Mihajlo Pupin i Slobodan Jovanović. Međutim, ako proširimo polje njenog delovanja, diplomatija prevazilazi veštinu pregovaranja i sofisticiranu politiku, pa su svojevrsne diplomate i poslenici kulture, umetnici, sportisti i naučnici.
Pioniri u razvoju naučne diplomatije bili su Švajcarci, a upravo je Švajcarska prepoznala i podržala istraživački rad srpskog naučnika Vladimira Cmiljanovića, jednog od naših naučnih diplomata. Razgovarali smo i sa autorima prve knjige koja se bavi naučnom diplomatijom.
Ove godine obeležava se 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, ugostili smo japanologa Dragana Milenkovića, dugogodišnjeg dopisnika Tanjuga iz Japana. Videćete i Anastasiju Peković, prvu Srpkinju na japanskoj vazduhoplovnoj akademiji.
Emisiju je vodio Lazar Janović, urednik je Milena Vujović.

Fotografije

RTS Lab: Naučna diplomatijaRTS Lab: Naučna diplomatijaRTS Lab: Naučna diplomatijaRTS Lab: Naučna diplomatijaRTS Lab: Naučna diplomatijaRTS Lab: Naučna diplomatijaRTS Lab: Naučna diplomatija

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Vrlo zanimljiva emisija o svemu

    image
  • Hogyan készül? Megmutatjuk!

    image
  • Preci i potomci

    image
    Digitalni program emituje serijal Preci i potomci, realizovan u produkciji Opšteobrazovne rubrike Redakcije za nauku i obrazovanje, u kome urednik Vesna Pavliček...
  • Priče iz lovišta

    image
    U seriji "Priče iz lovišta" uživat ćete i smijati se avanturama iskusnih i mladih lovaca, koji otkrivaju neke od najzanimljivijih lovačkih trenutaka.
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.