SEZONA: 1

EPIZODA: 3

SINOPSIS

Veličina i monumentalnost Teotihuacana dojmljivi su, a taj su dojam zacijelo imali i Azteci kad su opet otkrili taj grad u 14. stoljeću. Nazvali su Teotihuacan, rodno mjesto bogova.
Koja je drevna kultura mogla sagraditi te divovske spomenike, pogotovo 65 metara visoku piramidu Sunca, drugu najvišu na svijetu nakon Velike piramide u Gizi? Koja je civilizacija bila odgovorna za osnivanje jedne od prvih metropola na svijetu? Nisu ostavili nikakvih natpisa niti ima postoji pisana povijest koja bi mogla otkriti izvorne graditelje grada.
Stručnjaci stoljećima mozgaju o tome, no u ožujku 2019. Sergio Gomez, arheolog Meksičkog nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH), koji vodi iskapanja u Piramidi pernate zmije, došao je do nevjerojatnog otkrića: Maje su bili prisutni tijekom izgradnje Teotihuacana još u prvom stoljeću naše ere. Kakvu je ulogu imala ova drevna civilizacija u podizanju najvećeg predkolumbovskog grada na svijetu?

Fotografije

Drevne metropole Maja: TeotihuacanDrevne metropole Maja: TeotihuacanDrevne metropole Maja: TeotihuacanDrevne metropole Maja: Teotihuacan

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.