SEZONA: 1

EPIZODA: 4 - Ceramics

SINOPSIS

Prije nego što smo otkrili kovanje, tkanje ili izradu papira, imali smo samo zemlju. Čovjek je milenijima oblikovao zemlju ne bi li stvorio prekrasne oblike. Tu drevnu povezanost s tlom danas održavaju živom vješti majstori zanata kojima je redom zajednička strast i predanost ovome poslu.
U jednom od najljepših mjesta u Francuskoj, u seocetu Moustiers Sainte-Marie, atelijer Soleil jedna je od najstarijih keramičkih radionica u Provansi. Upravo ovdje Franck Scherer, glavni majstor atelijera, svojim rukama stvara prozračnu, gotovo prozirnu keramiku slijedeći stoljećima stare tehnike i tradicije. Na venecijskom otoku Murano majstori se bave izradom murano stakla još od 13. stoljeća, a Giordano Simone nastavlja taj cijenjeni obrt. Drevne tehnike izrade naučio je od oca i djeda.
Tisuću kilometara dalje, u Kini, Xu Ling u keramici stvara elegantna umjetnička djela. Njegova se tehnika naziva longquan celadon. Drevni je to zanat koji ne postoji nigdje drugdje u svijetu. A u malenom portugalskom selu Aveiro Fernando Lima Carvalho izrađuje keramičke pločice koje nazivaju azulejos, a koje u sebi uz cijenjenu tradiciju nose i samu dušu portugalske kulture.

Fotografije

Umijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanata

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.