Hans Krása: Brundibar, dječja opera - u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta


SINOPSIS

U produkciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust te Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja) Hrvatska radiotelevizija prikazuje hrvatsku izvedbu opere na temu holokausta "Brundibar", koja je premijerno održana 2018. godine ispred zgrade kotlovnice Prve tvornice ulja u Branimirovoj ulici u Zagrebu. Radi se o dječjoj operi židovskog češkog skladatelja Hansa Krasa s libretom Adolfa Hoffmeistera, koju su u originalu izvodila djeca Terezina (Theresienstadta), koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ime dolazi iz češkog kolokvijalizma za bumbara. U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici u izvedbi (postava se mijenjala) ukrcani su u kamione i poslani u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama odmah po dolasku, uključujući djecu, skladatelja Krasa i glazbenike.
Ova bajkovita operna priča donosi sjećanje na djecu koja su iskusila nezamislive zločine i predstavlja primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida. Ona predstavlja moć glazbe i umjetnosti koja se uzdiže nad stravičnim neljudskim životnim situacijama.
Priča je jednostavna te govori o dvoje djece koja moraju pronaći pomoć za bolesnu majku u nemogućim okolnostima. Gradski nasilnik, Brundibar, sprečava ih da ostvare svoj cilj sve dok im ptica, mačka i pas ne savjetuju da se pridruže prijateljima i zajedno rade kako bi porazili zlostavljača.
Hrvatsku premijeru režira Krešimir Dolenčić, a orkestrom sastavljenim od glazbenika Zagrebačke filharmonije ravna talijanski dirigent Michelangelo Galeati. Okosnica cijele predstave je Dječji operni zbor "Zvjezdice" maestra Zdravka Šljivca te vrsni dječji solisti iz toga zbora koje je uvježbala Dijana Rogulja Deltin. Brundibara tumači bariton Božidar Peričić, a režiser u predstavi je Zoran Pribičević. Opera se izvodi na hrvatskom jeziku.

TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.