Zašto su na remek-djelu iz Vatikana urezani natpisi krivovjeraca? Kako Louvre čuva Mona Lisu? Zašto je Napoleon naručio sliku prepunu lažnih podataka? Sve nam to otkriva BBC-jeva dokumentarna serija Tajne svjetskih muzeja.
Serija će nas provesti kroz najpoznatije svjetske muzeje. Doznat ćemo neobične, zanimljive i zapanjujuće podatke o poznatim i manje poznatim izlošcima koji se nalaze u njihovim zbirkama. U svakoj epizodi posjetit ćemo jedan muzej i čuti priče o šest do osam što poznatih, što nepoznatih izložaka koji se ondje nalaze. Serija baca novo svjetlo na poznate legende i propituje naše ustaljene predodžbe. Uz pomoć suvremene znanosti otkrit ćemo nove podatke o slavnim umjetničkim djelima kao što su Mona Lisa, Sikstinska kapela i Tutankamonova zlatna maska. Vidjet ćemo i neke manje poznate izloške te dijelove muzeja koji su zatvoreni za javnost. To su nedavno otkrivena nekropola pokraj Vatikanskih muzeja, neobična i pomalo sablasna prostorija sa staklenim posudama u londonskom Prirodoslovnom muzeju, te laboratoriji Muzeja Metropolitan opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, u koje je prvi put ušla snimateljska ekipa. Po svim muzejima provest će nas znanstvenici, povjesničari i drugi stručnjaci. Na temelju predmeta opljačkanih iz grobnica arheolog je došao do podataka o načinima dobivanja zlata u drevnom Egiptu. Znanstvenici u Prirodoslovnom muzeju nastojali su utvrditi na temelju posjekotina na kostima pračovjeka jesu li stanovnici Britanije u prapovijesno doba bili ljudožderi. Restaurator u Vatikanu pronašao je na Rafaelovoj fresci urezane natpise koji su vjerojatno nastali u vrijeme pljačke Rima. Upoznat ćemo i obične ljude koji su osobno vezani uz pojedine izloške. Među njima su potomak Napoleona Bonapartea, unuka ubijenog arhitekta i stručnjak za eksplozive koji želi otkriti istinu o propalom pokušaja ubojstva Hitlera. Serija Tajne svjetskih muzeja otkriva posve nove podatke o poznatim umjetničkim djelima i donosi neobične priče o izlošcima koji nisu dostupni javnosti. U seriji ćemo posjetiti Vatikanske muzeje, pariški Louvre, Prirodoslovni muzej u Londonu, Kraljevski muzej Ontario u Torontu, Egipatski muzej u Kairu i Muzej Metropolitan u New Yorku. Prva epizoda nas vodi u Vatikanske muzeje.

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.