Fond za nauku Republike Srbije osnovan je 2019. kao podrška za razvoj naučno- istraživačkih i razvojnih aktivnosti neohodnih za napredak društva zasnovanog na znanju.
Oblast razvoja veštačke inteligencije nametnula se kao jedna od nezaobilaznih oblasti koja oblikuje savremeno društvo. Zbog toga je Srbija donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije, a Fond za nauku je kao odgovor na tu Strategiju raspisao konkurs za dvogodišnju podršku projektima iz bazičnih i primenjenih istraživanja iz oblasti veštake inteligencije.
Od prijavljenih 70 projekata odabrano je 12 za dvogodišnje finansiranje. Na projektima je uključeno 119 istraživača iz 19 relevantnih institucija.
U trećoj emisiji koja se bavi razvojem projekata iz oblasti veštačke inteligencije a koje finansira Fond za nauku, vodimo vas na Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, gde grupa istraživača pod rukovodstvom prof. dr Zorana Perića, kroz projekat „Com-in-AI“ rešava problem kvantizacije i kompresije u dubokom učenju u cilju smanjenja komleksnosti algoritama.
Tajne napredne tehnologije veštačke inteligencije za analizu i sintezu komponenata sistema na bazi blokčejn tehnologija otkriva dr Tatjana Davidović, naučni savetnik Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, rukovodilac projekta „AI4TrustBC“
Na kraju ćete saznati šta novo u Fondu za nauku pripremaju kao podršku razvoju veštačke inteligencije u Srbij

Emitovanje na kanalima:

RTS Nauka  

Bilo je na kanalima:

RTS2  RTS Klasika  RTS Poletarac  RTS SVET  RTS3  

Sledeće epizode:

3.4.24.
20:35
Nauka u pokretu: Evropska laboratorija veštačke inteligencije
4.4.24.
02:35
Nauka u pokretu: Evropska laboratorija veštačke inteligencije ®
PREPORUKE
  • TV Justice

    image
    Neka istina bude ispričana
  • Tendance XXI (2015)

    image
    Trendovi 21 veka.
  • Envoyé spécial (1989)

    image
    For more than twenty-six years, the show has offered reports abroad, surveys of social phenomena and portraits. Because it is sometimes difficult to understand...
  • ARD-Buffet (1998)

    image
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.