Neke tajne pažljivo čuvamo. Druge pažljivo čuvaju od nas. Kroz proteklih pedesetak godina stvorila se iznimno snažna, utjecajna i, čini se, sveprisutna popularna legenda o posjetiteljima iz drugih dijelova svemira koji otimaju Zemljane u svrhu ostvarivanja svojih, nama nedokučivih, ciljeva.
Ta je tema inspirirala brojne knjige, magazine, filmove, stripove i internetske stranice u različitim pokušajima rasvjetljavanja misterija onih koji tvrde da su bili oteti. Upravo su "oteti" glavni junaci sjajne znanstveno-fantastične serije, čiji je izvršni producent veliki Steven Spielberg. "Oteti" je serija koja znanstveno-fantastičnu tematiku propituje kroz okvir obiteljske drame, zahvaćajući tako neusporedivu širinu epske priče. Prateći živote četiriju generacija triju različitih obitelji kroz više od 50 godina američke povijesti, "Oteti" je nesumnjivo najambiciozniji televizijski projekt na polju znanstvene fantastike, vodeći nas od neba nad Francuskom 1945. godine sve do današnjih svjedočanstava izvanzemaljskih abdukcija.

Velika priča o obiteljima Keys, Crawford i Clarke ispričana je glasom desetogodišnje Allie (Dakota Fanning), čije putovanje čini samo srce serije i koja je od svojih izvanzemaljskih predaka naslijedila nevjerojatne moći i o čijoj će odluci ovisiti sudbina čovječanstva. No, sve započinje jedne noći za vrijeme Drugoga svjetskog rata, kada se pilot Russel Keys (Steve Burton), boreći se u Francuskoj, odjednom nađe obavijen tajanstvenim plavim svijetlom, koje će njega i njegovu posadu spasiti od sigurne smrti. Međutim, nitko se od njih naknadno ne sjeća ničega što se dogodilo pa im nije jasno kako su preživjeli. Poslije rata, Russell se pokušava vratiti normalnom životu, ali ga muče bizarne noćne more i česte glavobolje, a doznaje i kako su svi članovi njegove posade umrli pod nerazjašnjenim okolnostima. Istovremeno, nemilosrdni i beskrupulozni poručnik Owen Crawford (Joel Gretsch) predvodi vladinu istragu o događajima u Roswellu. Događaji se počinju ispreplitati na neočekivane i nepredvidljive načine...

Čini se iznimno logičnim i lako shvatljivim to što se ovaj ambiciozni televizijski projekt začeo u umu slavnoga Stevena Spielberga, koji se nebrojeno puta pokazao autorom nezaustavljive mašte i ogromne predanosti u realiziranju svojih zamisli na ekranu. Obrativši se za pomoć u razradi startne ideje scenaristu Leslieju Bohemu, uspostavio je partnerstvo koje je početne zamisli razvilo u seriju koja je mini samo po uobičajenim navadama klasifikacije televizijskog programa, a zapravo je maksi u svakom smislu - i po originalnosti ideje, i po obimu priče, i po glumačkoj uvjerljivosti, i po finalnoj kvaliteti. Glumačku postavu čini čitav niz odličnih, iako manje poznatih, televizijskih i filmskih glumaca, ali ne smijemo ne istaknuti malenu Dakotu Fanning, koja je već ovdje počela pokazivati kako je njezin talent doista neizmjeran.
Kako bi precizno dočarali različita povijesna razdoblja u kojima se serija odvija, autori su, osim proučavanja karakteristika pojedinog vremena, mnogo pažnje uložili i u odabir redatelja. Među desetoricom različitih redatelja zaduženih za deset epizoda, posebno se ističu kultni Tobe Hooper, redatelj trash klasika "Teksaški masakr motornom pilom", koji je režirao prvu epizodu, te Sergio Mimica-Gezzan, redatelj hrvatskog podrijetla, koji je režiranjem pete epizode pokazao kako je štošta naučio od svog mentora Spielberga.

Bilo je na kanalima:

PINK Family  RTL  

PREPORUKE
 • Nadnaravni posjedi (2021)

  nedelja
  image
  Nick Roman sasvim je poseban agent za nekretnine - prodaje uklete kuće koje nitko od njegovih kolega ne želi ni pipnuti.
 • Sin (2017)

  nedelja
  image
  Igrana serija Sin, snimljena je prema istoimenom bestseleru Filipa Mejera, nominovanom za Pulicerovu nagradu. To je impresivna saga o američkoj porodici i o...
 • Njena sudbina (2018)

  nedelja
  image
  Pratimo priču o teškoj ženskoj sudbini 24-godišnje Nefes. Majka joj umire na porođaju, a sa 16 godina ju otac proda Vedatu iz bogataške porodice Sayer. Sa 17...
 • Medicopter 117 - Jedes Leben zählt (1998)

  nedelja
  image
  Medicopter 117 is centered around the very hazardous job of two rescue teams. Equipped with a rescue helicopter the emergency doctors of Medicopter 117 fly to the...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.