Godine 1666. požar katastrofalnih razmjera razara London... Taj tragičan povijesni događaj i to doba dočarava nam izvrsna nova britanska dramska serija koja, uz pomoć zapanjujućih specijalnih efekata, donosi dirljive priče o gradu i građanima koji su se našli u velikoj opasnosti.
"Veliki požar" priča je o iscrpljenom pekaru Thomasu Farrineru, koji je zaboravio zatvoriti peći, pa je izazvao stravičan požar. Prijeti razaranje Londona. Članovi Thomasove obitelji izgubljeni su u gužvi, dok očajni ljudi bježe, bore se, pljačkaju i bune se kako bi preživjeli. U tom užasu pratimo nekoliko osobnih priča sudionika katastrofe. Izbezumljena od brige, Sarah, siromašna udovica, traži svoga nestalog sina; brak slavnog dnevničara Samuela Pepysa u većoj je opasnosti zbog njegove snažne ambicije da se sprijatelji s kraljem nego zbog plamena pred vratima, hedonistički kralj s mukom kroti svoju divlju stranu i pretvara se u vođu kojeg narod treba. U srcu priče stoji tragični pekar, koji rastresen zbog mučne dileme, čini običnu pogrešku s razornim posljedicama.


Ljeto je 1666. Thomas Farriner je kraljevski pekar, dobavljač kruha i peciva za ratnu mornaricu. Udovac i samohrani otac, Thomas u pekarnici u Pudding Laneu radi zajedno s kćerima Mary i Hannom, a pomaže im njegova šogorica Sarah Farriner. Vremena su teška, a Sarin razmetni muž (i Thomasov brat) nestao je na moru prije nekoliko mjeseci. Premda ona ne može nastaviti sa svojim životom, nema sumnje da između Sare i Thomasa tinja neka iskra, no ona odlazi pripremiti se za povratak svoga poslodavca, vojvode Hanforda.

Thomas mornarici dostavlja narudžbu, a kad dođe na dokove, brzo mu postaje jasno da, zbog troškova rata, neće primiti plaću za obavljeni posao. Očajan, pregovara o tome s mornaričkim službenikom Samuelom Pepysom. Pepys mu ipak pomaže u potrazi za bratom i daje mu pismo koje govori o sudbini Willa Farrinera.
Na drugom kraju grada, u Whitehallu, kralj u svojoj palači pleše i uživa u raskoši i ženama. Usred veselja atentator pokušava ubiti kralja, ali ga u tome spriječi kraljev obavještajni agent lord Denton. Tijekom ispitivanja atentator otkriva da je katolički fanatik i nekadašnji zaposlenik Sarina poslodavca, vojvode Hanforda, kojeg već prate Dentonovi špijuni. Je li tu riječ o nekoj većoj katoličkoj uroti?

Zabrinuti Thomas teška srca odlazi k šogorici. U međuvremenu, Saru posjećuje izvjesni gospodin Wickes, za kojeg se ispostavlja da je lord Denton, koji od Sare traži da mu bude doušnica i da uhodi svoga poslodavca vojvodu Hanforda. Thomas ih ugleda izdaleka i zaključi da je riječ o udvaranju, pa Sari niti ne uruči Pepysovo pismo. Vraća se u Pudding Lane i nalazi pekarnicu u požaru, a njegove su dvije kćeri usnule na katu...

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.