Sir David Attenborough govori o životinjama koje su ga se osobito dojmile. U svakoj će epizodi predstaviti dvije različite životinje koje povezuje sličan hir evolucije.
Zašto su dvije malene životinje sa suprotnih krajeva svijeta uzdrmale znanstvenu zajednicu te dovele u pitanje ugled istaknutih znanstvenika? Zašto se zebre i leptiri šepire upadljivim uzorcima i bojama? Priroda je spiralno oblikovala narvalovu kljovu i puževu kućicu, ali koja je tome svrha?
David Attenborough je cijeli život posvetio dokumentiranju svijeta prirode. Susreo se s mnogo najneobičnijih stvorenja, ali neke od tih životinja i dalje u njemu bude nova pitanja. Na primjer, zašto zebra ima svoje karakteristične pruge ili zašto čudnovati kljunaš polaže jaja?
Svaka je epizoda posvećena istraživanju dvaju čuda prirode koja su na neki način slična ili povezana. Serija je snimana na lokacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osobit pripovjedački dar sir Davida Attenborougha uklopljen je u prekrasne snimke životinja pa stoga ova serija nije nalik nijednoj do sada.

Jeste li znali?
Tijekom povijesti istraživači su pronalazili goleme spiralne predmete za koje je većina vjerovala da su rogovi jednoroga. Kako li su samo pogriješili! Naposljetku je otkriveno da je to ustvari gornji lijevi sjekutić mužjaka narvala.
Jarke boje na krilima leptira ne stvara pigment, nego minijaturne ljuske. One reflektiraju svjetlost na različite načine pa je mi vidimo kao plavu, zelenu, crvenu boju koje se prelijevaju i svojom nas ljepotom zadivljuju.

Emitovanje na kanalima:

BBC Earth  

Bilo je na kanalima:

HTV3  HTV2  

Sledeće epizode:

danas
06:00
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 2
danas
04:25
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 3
danas
04:45
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 4
Sutra
06:00
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 5
8.6.23.
03:00
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 2
9.6.23.
06:00
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 4
12.6.23.
06:00
Zanimljivosti prirode Dejvida Atenbora 1, ep. 5
PREPORUKE
 • Herojski brodovi (2008)

  image
  "Herojski brodovi" bilježi priču o trinaest brodova američke mornarice i herojima koji su na njima služili.
 • Terra X (1982)

  image
  Terra X - Expedition into the unknown.
 • Moravska Srbija

  image
  Kulturno-umetnički program premijerno počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Svake srede, od 13. marta na Drugom programu, u terminu od...
 • Civilizations (2018)

  image
  Nine-part series telling the story of art from the dawn of human history to the present day, for the first time on a global scale. It is now nearly half a century...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.