Ocena: 7.3/10
Ocena korisnika: 10/10
(2 glasova)

Prijateljstvo je moguće i među onima koji ne misle isto. Mladi homoseksualni par, Radmilo (Miloš Samolov) i Mirko (Goran Jevtić) žive zajedno, ali u tajnosti zbog osuda i napada zadrte zajednice. Radmilo (35) je uspješan veterinar koji ne želi isticati svoju seksualnu orijentaciju, no podržava partnera Mirka (30), čiji je san organizirati prvu uspješnu gay paradu u Beogradu. Pride je 2001. godine završen nasiljem i krvoprolićem na ulicama ovog milijunskog grada, ali Mirko želi da se osam godina kasnije okupljanje ipak dogodi iako situacija ni danas nije ništa bolja u glavnom gradu Srbije. Nacionalističke i neonacističke organizacije ujedinjuju se u pokušaju da još jednom spriječe povorku. No Radmilu i Mirku pomoć stiže sasvim neočekivano od homofoba i bivšeg gangstera Limuna (Nikola Kojo), danas vlasnika male agencije za zaštitu, te njegove zaručnice Biserke (Hristina Popović), vlasnice kozmetičkog salona. Njih dvoje će prvi stati u zaštitu homoseksualnog para, a time i cijele parade, sve kako bi obranili slobodu svoje zemlje. Limun i Biserka predstavljaju oličenje Miloševićeve Srbije 90-ih kada su pod sankcijama pištolj i nasilje bili jedini način da se dobije što se želi.

Priča o sukobu dvaju svjetova u današnjem srpskom društvu podijeljenom između tradicionalne homofobne većine i liberalne manjine postigla je velik uspjeh na kino blagajnama u Srbiji, prodavši u prvih jedanaest tjedana impresivnih 350.000 karata, dok je u Hrvatskoj u osam tjedna zabilježeno 150.000 posjetitelja. Dragojević je, revoltiran situacijom u Srbiji i nejednakošću njenih građana u smislu podjele na seksualnu orijentaciju, snimio uistinu odličan film koji razotkriva društvene stereotipe, neracionalne fobije te neuke i opasne društvene skupine koje su danas, baš kao i 2001. kada su nogometni huligani i neonacisti napali i brutalno pretukli članove gay zajednice na Prideu u Beogradu, prisutne u društvu koje mnogi neopravdano zovu modernim. No nespojivo prijateljstvo između Radmila i Limuna, homoseksualca i homofoba ujedno je i metafora koja daje nadu naciji da je razumijevanje, bez obzira na razlike među ljudima, moguće. Na cijenjom Berlinskom festivalu 2012. film je odnio Panorama Award, nagradu publike za najbolji film.

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.