Dawson's Creek je uzbudljiva priča o četvero tinejdžera koji odrastaju u promjenjivu svijetu. Radnja serije odnosi se na četvero petnaestogodišnjaka koji odrastaju u Capesideu, malom obalnom gradu u Massachusettsu. Serija prikazuje odrastanje jednoga momka i njegovo dugo prijateljstvo s djevojkom iz posve drukčije obitelji. Okosnica serije živopisan je i zanimljiv odnos između Dawsona (kojeg tumači tada dvadesetogodišnji Van Der Beek) i Joey (koju glumi tada osamnaestogodišnja Katie Holmes). Ovo dvoje prijatelja iz djetinjstva moraju se suočiti s izazovom – pokušavaju očuvati svoj blizak, platonski odnos usprkos tjelesnom, emocionalnom i intelektualnom razvoju i promjenama u svijetu koji ih okružuje. Seriju je zamislio, razradio i napisao Kevin Williamson ("Vrisak" i "Znam što si radila prošlog ljeta" te 'Vampirski dnevnici'), koji je ujedno i izvršni producent serije. Serija predstavlja donekle autobiografski i gotovo šokantno iskren prikaz tinejdžera koji su suočeni s pravim životnim pitanjima. Williamson smatra da su današnji tinejdžeri izloženi dosad neviđenoj količini nasilja, seksa, droge i loših životnih uzora te da brzo odrastaju. Serija 'Dawson's Creek' donekle se temelji na Williamsonovu stvarnom životnom iskustvu; autor je odrastao u ruralnoj Sjevernoj Karolini i imao je poseban odnos sa svojom najboljom prijateljicom. Dawson's Creek veoma je iskren prikaz bolnog razdoblja kroz koje prolaze tinejdžeri, protkanog nevjerojatnim trenucima istinske sreće, radosti i užitka. Serija ima zanimljiv pristup raznolikim emocijama s kojima se moraju nositi svi tinejdžeri. Nikad ne podcjenjuje petnaestogodišnji um i bavi se osjetljivim pitanjima što zaokupljaju četiri glavna lika koji se trude razviti svijest o vlastitoj ličnosti u strahu da će izgubiti nešto posebno, a da za to više neće naći zamjenu u budućnosti.
Zgodan i veoma samozatajan Dawson Leery, obećavajući mladi sineast, svog idola nalazi u Stevenu Spielbergu. Sin jedinac, Dawson je zaokupljen svojom budućom redateljskom karijerom, no istodobno je veoma osjetljiv na promjene u međuljudskim odnosima. Odgovoran i uzoran, Dawson često očajava i dramatizira svoj život i odnose s drugima, usprkos svomu normalnom i naoko savršenu životu. Ova karakterna crta neprestano živcira njegovu najbolju prijateljicu Joey. Ona predstavlja mladež koja se već u ranoj dobi morala suočiti s problemima. Iako ima tek 15 godina, već se morala nositi s time da joj je majka umrla od raka dojke, da je otac bio nevjeran majci te da je završio u zatvoru zbog trgovine marihuanom. Joey živi s neudanom i trudnom sestrom i njezinim dečkom, no zapravo je pravi četvrti član obitelji Dawson. Joey se ondje savršeno uklapa u svoju ulogu kćeri i sestre i odmalena se po ljestvama naslonjenim na kuću penje u Dawsonovu spavaću sobu. Joey prva počinje preispitivati budućnost svog odnosa s Dawsonom nakon što postane svjesna društvenih normi i činjenice da ju je njezin prijatelj iz djetinjstva počeo privlačiti.
Jennifer Lindley (koju glumi tada 17-godišnja Michelle Williams) predstavlja profinjenu njujoršku ljepoticu koja plijeni Dawsonove poglede, a možda i srce. Doselila je u Capeside kako bi pomogla djedu i baki nakon djedove bolesti. Jen je tipična nova djevojka u gradu koja se pokušava uklopiti u novu sredinu pod budnim bakinim okom, no ne može nadvladati sve posljedice malograđanskog načina razmišljanja svoje bake. Ne obeshrabruje je Joeyjina bliskost s Dawsonom i Jen ovaj dinamičan par pretvara u potencijalno problematičan trokut. Probleme stvara i Dawsonov prijatelj i spretan zavodnik Pacey Witter (kojega glumi tada 19-ogodišnji Joshua Jackson). Autsajder koji se ne osjeća ugodno u svojoj koži, Pacey ne uspijeva zavesti kolegice iz škole, no ostavlja snažan dojam na jednu od profesorica. Želi se svima svidjeti i preuzima velik rizik dok slijedi svoje srce. Zbog toga često biva zgažen, no najčešće iz svega izađe s više dostojanstva nego što je to itko očekivao.

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.