Ocena: 7.3/10
Ocena korisnika: 5.5/10
(2 glasova)

Nedjeljom ujutro, subotom navečer je kvartovska komedija ne baš korektnog humora, ne baš tipičnih junaka i ne baš običnih situacija za koje je teško vjerovati da izvorište imaju u stvarnom životu, iako ga većinom doista imaju. Svaka od priča započinje u nedjeljno jutro u kojem zatičemo naše junake u neobičnim situacijama da bi se nakon toga vratili u subotnje kasno poslijepodne, večer i noć i otkrili koji je slijed događaja doveo do takve nedjeljne "posljedice". Na samom kraju svake epizode vraćamo se u nedjeljno jutro da bismo vidjeli rasplet priče. Serija je snimana od polovice travnja do kraja lipnja ove godine, a sve su lokacije izvorne i uglavnom smještene u Novi Zagreb u kojem se događa najveći dio radnje. Serija je podijeljena u 15 epizoda u trajanju od 26 minuta.

"Ovo je bila najgluplja ideja ikad..." ... rečenica je to koju bi u svakoj epizodi mogao izgovoriti barem jedan od četiri glavna junaka. No u trenutku kad je izgovori ili pomisli, obično je prekasno, posljedice spomenute ideje već su nastupile. Jel znaš ono kad je Hans gurnuo glavu u kontejner za boce? A Srbin prespavao u naplatnoj kućici? Kad je Sonja ostala cijelu noć zaključana na krovu? A Filip se probudio na klupici sa sjekirom iznad glave?

Put od nagluplje ideje do kvartovske legende je kratak. Ali za njega su potrebni određeni uvjeti. Kao prvo: kvart - sredina jasno omeđenih granica, koja ima vlastita pravila i zakone. Ali ne bilo kakav kvart, nego kvart u kojem nema ni kazališta ni kina ni kluba ni knjižnice ni sportskog centra ni glazbene škole ni aviomodelara ni mažoretkinja... ukratko, ničeg što bi najgluplju ideju ikad moglo sputati u nastanku i evoluciji. Ona najbolje uspijeva na mjestima kao što su birtija, kladionica, parkić, zidić, haustor te onima koje povezuje prijedlog "ispred" - ispred dućana, ispred zgrade, ispred kioska... To su, naime, mjesta koja potiču osobitu vrstu ljudske djelatnosti - dangubljenje. No to ne znači da se u kvartovsku legendu ulazi običnim dangubljenjem; za nju su potrebni junaci koji dangube kreativno.

A upravo su takvi junaci Sonja, Filip, Srbin i Hans. Četvorka je to u ranim dvadesetima, mnogi bi rekli - najboljim godinama. Ako i jesu u najboljim godinama, nisu baš rođeni u najbolje vrijeme i u najboljim okolnostima. Premda žive u kvartu u kojem se nema što raditi, u zemlji u kojoj se gotovo više i ne može raditi, s roditeljima koji su ili siromašni ili na privremenom radu u inozemstvu ili alkoholičari, glavni junaci nisu nimalo depresivni i ogorčeni. Previše su mladi da bi ih to moglo obeshrabriti, s previše smisla za humor da se iz toga ne bi sprdali i previše maštoviti da bi im to sputalo kreativnost. Njih četvero različitog su imovinskog statusa, obrazovanja, spola, dobi, nacionalnosti, seksualne orijentacije i alkoholne tolerancije, ali svima je zajednički višak vremena i maštovitosti.

Ali to još uvijek nije dovoljno da njihova najgluplja ideja postane kvartovskom legendom; za to su joj potrebni svjedoci. Ništa od svega ako u cijelu priču nisu uključeni i drugi stanovnici kvarta: Hansova baba iz Like čija su grešna zadovoljstva rakija, kompjutori i partizanski filmovi; predstavnik stanara Nedeljković koji je kasarnu JNA zamijenio neboderom; Goc koji drži kvartovsku birtiju, nježno zaljubljen u svoju djevojku i u rezultate na kladionici; gospodin Hofman i gospođa Lungić - umirovljenici koji postanu kroničari kvartovskih legendi; razni susjedi u rasponu od nevidljivih preko ispaljenih do onih na rubu živčanog sloma; policajci skloni lošem nogometu; klinci pred kojima je obećavajuća delinkventska karijera; smetlari s viškom samosvijesti i mnogi drugi.

Da rezimiramo: manjak sadržaja, višak maštovitosti te asistencija ostalih likova iz kvarta. A ni alkohol nije naodmet. I kad se sve to spoji, nastaje čarolija poput one u kojoj Hans odluči osvojiti djevojku knjigom, ali završi s glavom u kontejneru za boce.

Bilo je na kanalima:

HTV2  HTV1  

PREPORUKE
  • Preživeti Beograd (2019)

    image
    Ružica (Nina Nešković) dolazi iz sela kod Kragujevca – svojeglava je, odlučna i istrajna u svojim namerama. Upisuje veterinu, i ostavljajući porodični dom za...
  • Tri muškarca i tetka (2021)

    image
    Topla i duhovita priča kao i fantastična glumačka postava glavni su aduti nove domaće serije koja će startovati na Prvoj televiziji od 23. februara i prikazivati...
  • Most Ridiculous (2016)

    image
    The strangest viral clip show around returns and it's the turn of fashion crimes to get the Most Ridiculous treatment. From catwalk chaos to photo shoot fails....
  • Siła Wyższa (2012)

    image
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.