Kroz priče o davnim i velikim novosadskim neimarima, epizode „Graditeljaˮ vode vas kroz istoriju zdanja koja krase Novi Sad već skoro stotinu godina.
Objekti – simboli grada i njihovi tvorci – nose istorijsko breme koje ovaj serijal proučava iz epizode u epizodu, premijerno svake druge srede od 16 časova na Prvom televizijskom programu RTV-a.
Koliko možemo kao društvo da se izborimo sa izazovima današnjice i kako čuvamo „boljuˮ prošlost od neizvesne budućnosti, saznaćete u novoj emisiji Dokumentarno-obrazovnog programa „Graditelji Novog Sadaˮ urednika i scenariste Vladimira Bajića.
Zahvaljujući arhivi Radio-televizije Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, istoričaru umetnosti Vladimiru Mitroviću, kao stručnom saradniku na scenariju o novosadskim graditeljima, gledaoci će imati priliku da, uz neispričane priče na ovakav način do sada, vide i neobjavljene fotografije i video-snimke od kojih su neki stari skoro i čitav vek.
Zgrade, vile, verski objekti i zdanja u kojima su smeštene najvažnije institucije grada Novog Sada i pokrajine Vojvodine, nisu samo adrese svakodnevice na kojima se sreću istorija, istorija umetnosti i arhitektura, niti su nešto pored čega „etoˮ često prolazimo, nego predstavljaju i resurs naše prošlosti koji nas, uprkos velikim izazovima sadašnjosti, stavlja na najvišu kulturno-istorijsku tačku Starog kontinenta.
U Novom Sadu posle Prvog svetskog rata nije bilo mnogo arhitekata, pre toga sazidan je mali broj zdanja na području užeg i šireg centra grada, a većina njih obrađena je u epizodama ovog serijala, koje su, osim opcije odloženog gledanja na sajtu RTV, postavljene i na kanalu Youtube Televizije Vojvodine.

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.