AMD VS Intel: Koji su CPU-i bolji u 2023.?

subota, 01. april 2023. 20:23

Ako tražite najbolji CPU za igranje ili najbolji CPU za radnu stanicu, postoje samo dva izbora: AMD i Intel. Ta je činjenica značajno suzila Vaš izbor, rezultirajući stalno ratovanje između AMD-a i Intela otežavaju dobivanje nepristranog savjeta o najboljem izboru za vaš sljedeći procesor. Ali u mnogim je slučajevima odgovor zapravo vrlo jasan. Nakon AMD-ove prevlasti Intel je ponovno ovaj dvoboj doveo u svoju korist, što predstavlja brzi preokret za proizvođača čipova nakon što su AMD-ovi Ryzen procesori u potpunosti preokrenuli njegovu dominaciju računala.
Usporedbu je napravio Tom’s Hardware portal, a čipove su ocijenili prema sedam kriterija na temelju onoga što planirate učiniti sa svojim računalom, cijenama, performansama, podršci upravljačkog programa, potrošnji energije i sigurnosti, dajući nam jasan uvid u stanje konkurencije. Sve u svemu, postoji jasan pobjednik – Intel nudi najbolji omjer cijene i performansi u gotovo svakom cjenovnom razredu. Međutim, koju biste marku procesora trebali kupiti ovisi uglavnom o tome koja vam je kombinacija značajki, cijene i performansi važna.
Ako tražite sveukupno najbrže čipove na tržištu po pristupačnoj cijeni, trebali biste potražiti Intelovu moćnu seriju Raptor Lake 13. generacije. Intelov Alder Lake potpuno je redefinirao x86 čipove za stolna računala s novom hibridnom arhitekturom koja pruža iznimne razine performansi kombinirajući jezgre visokih performansi i učinkovitosti u jedan paket. Raptor Lake temelji se na toj formuli kako bi pružio pobjedničke performanse u igrama i svim drugim vrstama posla, iako po cijenu veće potrošnje energije od AMD-ovih konkurentskih čipova.
AMD-ov odgovor dolazi u obliku njegove serije Ryzen 7000 koja pokreće Zen 4. AMD je nedavno smanjio cijene svojih čipova i pokrenuo novije ne-X modele koji smanjuju ulaznu cijenu, ali moderne platforme Ryzen 7000 i dalje su skupe jer zahtjevaju skupe matične ploče i DDR5 memoriju, čime ruše omjer uloženog i dobivenog. Međutim, moćni X3D modeli tvrtke koriste revolucionarnu 3D tehnologiju slaganja čipova kako bi preuzeli vodstvo u igračkim performansama.
AMD vs Intel CPUs in 2023
Header Cell – Column 0
Intel
AMD
CPU Pricing and Value
X
Gaming Performance
X
X
Content Creation/Productivity

Specifications

Overclocking

Power Consumption

Drivers and Software

Process Node

Architecture
X

Security

Winner: Intel – Total
7
5
Ryzen 7000/5000 vs Intel 13th-Gen Raptor Lake/12th-Gen Alder Lake
Family
AMD
Intel
Threadripper – Xeon W
$2,399- $6,499
$949 – $4,499
AMD Ryzen 9 – Intel Core i9
$549 – $699
$538 – $699
AMD Ryzen 7 – Intel Core i7
$299 -$449
$298 – $409
AMD Ryzen 5 – Intel Core i5
$129 – $299
$157 – $319
AMD Ryzen 3 – Intel Core i3
$95 – $120
$97 – $154
Izvor: Tom’s Hardware.
Piše: D.M.
pcchip.hr
81

Još

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.