poster

Roman za žene

Román pro ženy (2005)

komedija | Češka
Reditelj: Filip Renc

Ocena: 5.9/10

SINOPSIS

Roman za žene je jedno od najpopularnijih djela Michala Viewegha, bez ikakvih sumnji, najpopularnijeg češkog pisca sadašnjosti. Do sada je prodato preko 80 hiljada knjiga a dobre kritike prate i njeno hrvatsko i njemačko izdanje, dok je potpisan ugovor da se izda i na italijanskom i na još nekoliko drugih jezika. Film se po žanru može svrstati u inteligentnu romantičnu komediju, zasnovanu na originalnom komičnom događaju, komičnim dijalozima i jednoj zanimljivoj ljudskoj sudbini. Roman za žene je blago groteskna priča dvije žena: dvadesetogodišnje Laure, koja radi u redakciji ženskog magazina “Uravnotežena žena“ i njene majke-udovice, tumača i prevodioca Jane. Obje žene traže onog pravog i nikako ne uspijevaju u tome. Jana, koja je nekada izlazila sa jednim Čehom, i upravo zato i tipične Čehe ne podnosi, bezuspjesno traži svog stranca iz snova i odolijeva tragikomičnim pokušajima svoga komšije Žemle da je osvoji. Laura se nakon dvije veze (sa lektorom engleskog i mladim prodavcem mobilnih telefona) zajljubljuje u četrdesetogodišnjaka Olivera, koji je zaposlen kao kreativac u jednoj reklamnoj agenciji. Rezultat zapleta cijelog filma je činjenica da je upravo Oliver prije dvadesetak godina bio ona velika ljubav Laurine majke, drugim riječima, onaj tipičan Čeh.

Fotografije

Roman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za ženeRoman za žene

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.