Ocena korisnika: 10/10

SINOPSIS

One su se odrekle prekrasnog umijeća letenja. Ili možda nikad nisu ni svladale to umijeće? Struktura mozga i anatomija ptica koje ne lete upućuju na to da su potekle od "letača". Pa zašto onda ne lete? Često teže oko 200 kilograma, više su od dva metra i mogu juriti brzinom od 70 kilometara na sat. Ove trkačice pune su tajni!
Najveća ptica na svijetu živi (i trči) u Africi. To je noj. Njezin nešto manji kolega emu osvojio je Australiju. A s njim se u bespućima Australije druži fascinantni kazuar. Južnoamerički nandu treći je po veličini. Novozelandski takahe, kivi i kakapo najmanji su među neletačima.
Na svijetu postoji oko 40 ptica koje ne lete, uključujući i neke plivače, poput pingvina.
Posve je razumljivo da su ptice na Novom Zelandu zaboravile letjeti. Milijunima godina nisu imale neprijatelja na tlu. Nije bilo sisavaca, samo ptice. Kolonizatori su donijeli predatore u zemlju koji su neletačima opasno zagorčali život.
Ali zašto se noj odlučio za život na tlu? U svojem afričkom staništu imao je velikih predatora napretek. Nema sumnje da nas neke odlike nojeva još i danas zbunjuju. Zna li noj više nego što nam želi reći?

Fotografije

Prizemljene pticePrizemljene pticePrizemljene pticePrizemljene pticePrizemljene ptice

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.