poster

Majka Tereza: U ime božjih siromaha

Mother Teresa: In the Name of God's Poor (1997)

biografski, dramski | Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, SAD
Reditelj: Kevin Connor

Ocena: 6.5/10
Ocena korisnika: 10/10
(2 glasova)

SINOPSIS

Godine 1946. redovnica Tereza radi kao nastavnica u katoličkom internatu za djevojke i ne napušta zidove samostana. Kad jednom prilikom, usljed turbulentnih političkih događaja koji se zbivaju kao otpor britanskoj kolonijalnoj vlasti, samostan ostane bez hrane, sestra Tereza izlazi iz samostana kako bi je nabavila. To je njezin prvi susret s nasiljem koje vlada na ulicama. Pri idućem izlasku kad putuje u u udaljeni samostan na duhovno usavršavanje - duboko je se dojmi slučajni susret s ostarjelim prosjakom. Vođena božanskim glasom koji je poslušala i kad je postala redovnica, odlučuje pomoći ]najsiromašnijima od najsiromašnijih^. Nadbiskup odbija njezinu molbu da joj dopusti rad izvan zidova samostana uz napomenu da mu se ponovo javi za godinu dana ako njezina želja tad još bude jaka. 1947. Indija je postala samostalna država, a sestru Terezu nije napustila želja da pomogne siromašnima. Nadbiskup prihvaća njezinu molbu i daje joj mogućnost da godinu dana provede izvan samostana kako bi provela svoj plan. Umjesto redovničke odore odabire plavo obrubljeni sari bijele boje te vođena željom da pomogne i vjerom da će joj Bog reći kako, upućuje se u najsiromašniju četvrt. Dane provodi uvjeravajući stanovnike da im zaista želi pomoći, a ne preobratiti ih na kršćansku vjeru, djecu uči čitati i pisati, a u napuštenoj kući počinje skrbiti o terminalno bolesnim pacijentima. Njezin rad nije bez odjeka pa joj se uskoro pridruže druge djevojke koje su odlučile provesti život pomažući sirotinji, a za nju i njezin rad zainteresiraju se i mediji. Vatikan 1949. godine odobri novi red redovnica ]Misionarki ljubavi^ kojem je na čelu Majka Tereza. Ona neumorno nastavlja svoj rad"

Pravim imenom Gonxhe Bojaxhiu, misionarka Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979., svojom je požrtvovnošću i brigom za siromašne i bolesne zaslužila poštovanje pripadnika svih vjera i narodnosti. U izvrsnoj interpretaciji Geraldine Chaplin može se iščitati sva patnja, idealizam i beskrajni altruizam ove plememite redovnice.

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.