Ocena: 8.7/10
Ocena korisnika: 7.8/10
(5 glasova)

SINOPSIS

Dokumentarno-igrani film "Koridor 92" bavi se hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini. Bila je to bitka koja je definisala dalju sudbinu Republike Srpske, bitka koja je spojila zapadni i istočni deo Srpske, bitka koja je ponovo uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.
Operacija "Koridor", kako se zvanično zvala ova velika vojna akcija, za stanovništvo obe Krajine značila je život. Omogućila je ponovo uspostavljnje snabdevanja hranom, strujom, dostavu lekova.... Zbog nedostataka kisonika, do kojeg je došlo posle presecnja putne komunikacije sa Jugoslavijom, u banjalučkom porodilištu tokoma maja i juna 1992. godine umrlo je 12 beba.
Proboj Koridora bio je, te 1992. godine, pitanje opstanka ili nestanka srpskog naroda u jednom delu Republike Srpske.
Film hronološki prati događaje od 3. marta, kada su snage Hrvatske vojske uz pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane ušle na prostor Bosne i Hercegovine i u daljem napredovanju presekle vezu srpskih Krajina sa Srbijom, do 7. oktobra 1992. godine - kada je oslobođen Brod i kada su ostvareni ciljevi operacije "Koridor".
Dokumentarno-igrani film "Koridor 92" baziran je na svedočenjima učesnika borbi, pripadnika gotovo svih jedinica koje su učestvovale u operaciji. Na osnovu njihovih priča rekonstruisani su događaji koji su uticali na dalji ishod borbe: spajanje jedinica Istočnobosanskog i Prvog krajiškog korpusa, borbe za oslobođenje Modriče, Odžaka i Dervente, višemesečne borbe na Obodnom kanalu i Kostrešu i konačno oslobođenje Broda.
Dokumentarno igrani film pokriva dešavanja u opštinama Modriča, Odžak, Derventa i tadašnji Bosanski Brod u kojima je delovao Prvi krajiški korpus VRS, nosilac vojne operacije "Koridor".
Film se bavi i stradanjima srpskog stanovništva u hrvatskim logorima na prostoru Posavine u periodu pre otpočinjanja vojne akcije VRS (mart - jun 1992.).
U logorima u Posavini bilo je zarobljeno oko 2800 Srba među kojima i 106 dece.
Za zločine i ubistva Srba u logorima u Derventi, Odžaku i Brodu pravosnažno je osuđeno 19 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 120 godina.
Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom akcije "Koridor" (u opštinama Modriča, Derventa, Odžak i Brod) poginulo je 508 boraca Vojske Republike Srpske i Milicije Republike Srpske Krajine. Prema hrvatskim podacima strado je 1261 vojnik HV i HVO.

Fotografije

Koridor '92Koridor '92

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Pesma (1961)

    image
    Mića slučajno prisustvuje ljubavnom činu između pesnika Vekovića i jedne pratilje, razočaran Vekovićevim ponašanjem protivi se njegovom pristupanju partizanima. U...
  • Žute ptice (2017)

    image
    Dvojica mladića se prijavljuju u vojsku i odlaze u Irak. Nakon nezamislive tragedije, vojnik povratnik s mukom pokušava da uskladi svoj zavet ćutanja sa istinom i...
  • Dvoboj do istrebljenja (1977)

    image
    Dva oficira u Napoleonovoj vojsci, suprotstavljaju se jedan drugom u nizu dvoboja. Dvoboji počnu kao reakcija na manji incident i eskaliraju u bolesnu strast koja...
  • Zarobljeno srce (1946)

    image
    Ratna drama. U ljeto 1940. satnik Karel Hasek (M. Redgrave), pripadnik češke vojske, bježi iz koncentracijskog logora Dachau i preuzima identitet britanskog...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.