SINOPSIS

"Legenda o grlici" je biografski film, sa elementima različitih žanrova - mjuzikla, komedije, vesterna, melodrame - posvećen stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih umetnika - kompozitoru Stevanu Hristiću.
Priča je zasnovana na novinskim člancima koji su pratili burne govorničke "dvoboje" ovog kompozitora sa njegovim nemilosrdnim kritičarem Stanislavom Vinaverom. U komičnim "sukobima/dvobojima" sa Vinaverom kompozitor prolazi kroz stvaralačke dileme. Njegove ideje se na licu mesta ekranizuju u muziku, a ličnosti njegovog životnog dela, baleta "Ohridska legenda", pomažu mu u tome. Kompozitor postaje učesnik zapleta svog baleta i uz pomoć svojih dalekih i bliskih predaka, ali i suparnika Vinavera, pokušava da pronađe Biljanu (junakinju "Ohridske legende") i oslobodi je iz turskog ropstva.
"Legenda o grlici" posredno govori o Srbiji u prvoj polovini dvadesetog veka. Veliki deo filma slavi "Vaskrsenje" - prvi oratorijum u srpskoj muzici, posvećen vaskrsenju Hristovom.
Film o Stevanu Hristiću, kompozitoru, ali i osnivaču Beogradske filharmonije, direktoru Beogradske opere, prvom predsedniku Saveza kompozitora Jugoslavije i redovnom članu SANU, snimljen je u produkciji Školske redakcije Obrazovno-naučnog programa.

Fotografije

Legenda o grliciLegenda o grliciLegenda o grliciLegenda o grliciLegenda o grlici

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Call Me Francis (2015)

    image
    The story of Pope Francis' life.
  • Tajna Nikole Tesle (1980)

    image
    Mladi, talentovani i nezavisni pronalazač Nikola Tesla dolazi u Ameriku, gde se prvo angažuje u kompaniji slavnog pronalazača Edisona, a kasnije za nezavisne...
  • Koko pre Šanel (2009)

    image
    Priča o Gabrijel Šanel, svetski poznatoj modnoj dizajnerki, koja je pre sticanja slave imala teško detinjstvo u sirotištu i jedva je sastavljala kraj sa krajem....
  • Uzdizanje (2010)

    image
    Uspon istinskog britanskog šampiona. Film zasnovan na istinitoj priči. Mladi Hauard Vinston, jedan je od najtalentovanijih mladih amaterskih boksera. Već ovenčan...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.