poster

To je Orson Vels

This Is Orson Welles (2015)

dokumentarni | Francuska

Gde gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocena: 7.0/10

SINOPSIS

Film Clare i Julije Kuperberg, snimljen u povodu stogodišnjice Wellesova rođenja, prikazuje život i rad ovog velikana filmske umjetnosti u posve novom svjetlu.
Filmski virtuoz dječjeg lica, Orson Welles, svojom je radio-dramom "Rat svjetova" izazvao paniku i uvjerio cijelu Ameriku da su Zemlju napali izvanzemaljci. Bile su mu samo 23 godine, a u svojoj 25. godini režirao je "Građanina Kanea". Britanski filmski institut dvaput ga je proglasio najvećim filmskim redateljem svih vremena.
Film preispituje uvriježeno mišljenje da je Wellesova karijera nakon sjajnih početaka i "Građanina Kanea" krenula silaznom putanjom te otkrivamo kako je Welles do kraja svog burnog života snimao intrigantne, duboko emotivne i tematski i stilski raznolike filmove. Prateći Wellesov razvoj od njegovih zaigranih početaka kao amaterskog redatelja ranih 1930-ih sve do kasnih majstorskih uradaka poput "Ponoćnih zvona", "Besmrtne priče" te "Istina i laži", ovaj dokumentarac donosi portret čovjeka i genija, gotovo šekspirijanskog lika, sa svim njegovim strahovima i sumnjama. Riječ je o izuzetno kompleksnom čovjeku, ali i redatelju kojeg je životni put vodio od Hollywooda do Europe.
Clara i Julia Kuperberg stekle su zavidnu reputaciju svojim dokumentarcima o filmskoj umjetnosti, a za ovu su prigodu razgovarale s nekima od najvećih imena u svijetu filma, među kojima su i William Friedkin, Peter Bogdanovich, Joseph McBride, Peter Cowie, Henry Jaglom, Tim Robbins, Peter Biskind i Michael Lindsay-Hogg.
Kroz arhivske snimke na kojima se sam pojavljuje i razgovore s njegovom djecom, imamo priliku upoznati Wellesa kao običnog čovjeka. Isječci iz njegovih najznačajnijih filmova poput "Građanina Kanea" i "Veličanstvenih Ambersonovih", kao i filmova u kojima se pojavljuje kao glumac te njegovih privatnih snimki daju nam potpunu sliku o Wellesu.

Fotografije

To je Orson VelsTo je Orson VelsTo je Orson VelsTo je Orson VelsTo je Orson VelsTo je Orson Vels

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Lavlje bojište (2012)

    image
    Pet čopora lavova u Africi se bore za oskudne izvore hrane i svaki ima svoj stil lova. Pratite ih dok love sve životinje, od bizona do žirafa. Samo najveštiji će...
  • Povratak lava (2016)

    image
    Banda stoji na uzvišenju i posmatra močvaru, daleko od smeđih ravnica njegove rodne Južnoafričke Republike. Lavovi će kasnije biti premešteni u Nacionalni park...
  • Pume na kraju sveta: Rađanje (2020)

    image
    Ovo je priča o Solitariji, majci pumi sa četiri mladunčeta. Priča je smeštena u Nacionalni park Tores del Pajn.
  • San (2014)

    image
    Film „San“ prikazuje kreativni proces više od 40 međunarodnih umetnika koji su učestvovali u pripremi večere sastavljene kao opera u 12 jela, sa gastronomskim...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.