SINOPSIS

Dva vojnika odlučuju o sudbini teroriste pritiskom na jedno jedino dugme. Akcija je u toku, dron je spreman, ali, kako vreme ističe, vojnici se pitaju šta se zapravo krije iza smrtonosne naredbe. Imaju na umu da je prilika za napad sve manje.
Dokumentarni film prikazan na Festivalu dokumentarnog filma BELDOCS, donosi priča o novoj vrsti ratovanja. "Dron" daje pogled iznutra i novu perspektivu na robotski rat CIA-e i postavlja pitanje šta nas čeka u budućnosti.
Majkl Has je igrao video igrice od svoje pete godine, a sa 19 je angažovan kao američki dron pilot. Mladi gejmeri se regrutuju kao operateri dronova koji ubijaju ljude hiljadama milja daleko i to nije naučna fantastika nego stvarno stanje današnjeg sveta.
Film nas upoznaje sa procesom regrutovanja mladih dron pilota, postavlja pitanje redefinisanja pojma "ići u rat", preispituje moralne stavove stručnjaka, konstruktora ovakve vrste tehnologije, ali i svetskih lidera koji bez razmišljanja daju "zeleno svetlo" da se sprovodi ovakav program masovnog ubijanja, nezabeležen u dosadašnjoj istoriji.
Tonje Hesen Šei je višestruko nagrađivana norveška dokumentaristkinja sa dvadeset godina rediteljskog iskustva. Njeni filmovi se fokusiraju na teme ljudskih prava, zaštite okoline i društvene pravde. Filmom "Dron" želi da započne neophodnu međunarodnu debatu o korišćenju ove vrste ratovanja i njenog uticaja na samu budućnost čovečanstva.

Fotografije

DronDronDron

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Žena i glečer (2016)

  danas
  image
  Litvanska naučnica Aušra Revutait već trideset godina živi u srednjoj Aziji, u planinskom delu Tanšan, koje čini granicu između Kazahstana, Kirgistana i autonomne...
 • Svet koji nestaje (1987)

  danas
  image
  Kad divlja svinja donese na svet trinaest prasadi, ona tada “trinaesto prase” odbacuje jer ono nema mesto za sisanje i ono najcešće ugine. Ova dokumentarna drama...
 • Đirovi snovi o sušiju (2011)

  danas
  image
  Američki dokumentarni film iz 2011. godine, na japanskom jeziku, koji prati Điro Onoa, 85-godišnjeg majstora sušija i vlasnika restorana sa tri Mišelinove...
 • Farenhajt 11/9 (2018)

  danas
  image
  Dokumentarni film Majkla Mura „Farenhajt 11/9“ provokativan je i komičan pogled na vreme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma odnosi se na dan proglašenja...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.