Ocena: 6.4/10
Ocena korisnika: 7.7/10
(29 glasova)

SINOPSIS

Radnja filma smeštena je u razdoblje od 1912. do 1914. godine u jednom srpskom seocetu na priobalju Save nadomak granice sa Austrougarskom, i prati dešavanja vezana za selo i njegove stanovnike, od bitke protiv Turaka u Prvom balkanskom ratu 1912. do izbijanja Prvog svetskog rata 1914. i presudne Cerske bitke.
U selu postoji duboka podela između zdravih vojno sposobnih muškaraca i mnogobrojnih vojnih invalida iz prošlih Balkanskih ratova, i ove dve grupe, iako dele isti prostor, žive umnogome odvojeno jedni od drugih zbog međusobne netrpeljivosti.
U središtu pažnje filma je ljubavni trougao između seoskog žandara Đorđa, njegove žene Katarine i mladog vojnog invalida Gavrila koji je nekada bio u ljubavnoj vezi sa Katarinom pre nego što je u ratu izgubio ruku, a uz ruku donekle i volju za životom. Iako se Katarina u međuvremenu udala za Đorđa, ona i dalje voli Gavrila što povremeno dovodi do konfrontacije između njih dvojice.
Po početku Prvog svetskog rata počinje mobilizacija svih delova Srbije i svi vojno sposobni meštani sela su mobilisani. U selu su ostali samo žene, deca i invalidi koji, kako glasine tvrde, pokušavaju da iskoriste situaciju udvarajući se seoskim ženama. Ove glasine dopiru do mobilisanih seljana na frontu i, da bi sprečili opštu pobunu i njihovo napuštanje borbenih položaja, srpska komanda odlučuje da i invalide pošalje na front i to na prvu borbenu liniju.Film je bio srpski kandidat za američkog Oskara za najbolji film van enleskog govornog područja za 2009. godinu.

Fotografije

Sveti Georgije ubiva aždahuSveti Georgije ubiva aždahuSveti Georgije ubiva aždahuSveti Georgije ubiva aždahuSveti Georgije ubiva aždahuSveti Georgije ubiva aždahu

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Sibiriada 4 (1979)

    image
    Poema u šest priča, tako su autori odredili žanr filma, obuhvativši period života svojih likova iz filma, od početka pa sve do sedamdesetih godina prošlog veka. U...
  • Pad Italije (1981)

    image
    Pad Italije pokreće vojske, dovodi do panike, okršaja, surovosti, osveta. U ostrvskom mestu sve to ostavlja duboke tragove. Komandant partizanskog odreda, tip...
  • Boj na Kosovu (1989)

    image
    Srpski knez Lazar Hrebeljanović 1389. godine odbija da se pokori turskom sultanu Muratu, koji sa velikom vojskom nadire prema Srbiji, da bi preko nje nastavio da...
  • David i Vitsaveja (1951)

    image
    Kada kralj David ugleda prekrasnu Bat-Šebu, upušta se u preljubničku vezu, što će imati tragične posledice za njegovu porodicu i Izrael.
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.