poster

Pročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo vere

Going Clear: Scientology & the Prison of Belief (2015)

Reditelj: Alex Gibney

Ocena: 8.0/10
Ocena korisnika: 8/10

SINOPSIS

Kroz razgovore sa osmoro bivših članova Sajentološke crkve, ovaj provokativni dokumentarac razotkriva kako crkva „obrađuje“ prave vernike, govori o njihovim iskustvima i prikazuje šta su sve spremni da urade u ime religije.
U režiji dobitnika Oskara, Aleksa Gibnija, i zasnovan na romanu dobitnika Pilicerove nagrade, Lorensa Rajta, ovaj dokumentarni film nam kroz razgovore sa osmoro bivših članova Sajentološke crkve – čiji najistaknutiji članovi su poznati holivudski glumci – razotkriva kako ova crkva „obrađuje“ prave vernike, govori o njihovim iskustvima i prikazuje šta su sve spremni da urade u ime religije. Ovaj moćni dokumentarac, bavi se samim začetkom Sajentološke crkve, od ideja u umu njenog osnivača, L. Rona Habarda, sve do popularnosti koju je stekla u Holivudu i šire. U suštini, film predstavlja niz šokantnih otkrića o kojima govore bivši insajderi, uključujući neke cenjene i poznate članove, poput proslavljenog scenariste Pola Hagisa (Fatalna nesreća). Oni opisuju godine sistematične zloupotrebe i izdaje od stane zvaničnika crkve, uključujući i njene trenutne vođe. „Pročišćenje“ je provokativna priča o egu, izrabljivanju i želji za moći.

Fotografije

Pročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo verePročišćenje: Sajentologija i zatočeništvo vere

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Plaža tigar ajkula (2016)

    image
    Dr Nil Hameršlag odgovara na ključna pitanja nauke o tigar ajkulama - gde se ove ajkule pare, gde trudne ženke nose mladunce, i gde ih rađaju?
  • Safari u Africi (2013)

    image
    Ekspedicija koju predvode istraživači Kevin i Mara počinje u pustinjskim dinama Namibije i ide preko celog afričkog kontinenta, do planine Kilimandžaro....
  • Ajkula protiv predatora (2017)

    image
    Retki i neverovatni primeri napada na ajkule, uhvaćeni objektivima odvažnih fotografa i slučajnih prolaznika. Uz pomoć stručnjaka, analiziraćemo ove neverovatne...
  • Vuli Mamut: autopsija (2014)

    image
    Serija prati tim stručnjaka za mamute i kloniranja, koji izvode istorijsku autopsiju u Sibiru, u pokušaju da ovog giganta ledenog doba vrate u današnje vreme.
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.