poster

Razgovor s atentatorom

INTERVIEW WITH THE ASSASIN (2002)

dramski | SAD
Reditelj: Neil Burger

Gde gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocena: 6.6/10

SINOPSIS

Kad ga jednog dana telefonom nazove sredovječni i smrtno bolesni Walter Ohlinger (R. J. Barry), tvrdeći da zna nešto što bi moglo uzdrmati Ameriku, nezaposleni snimatelj Ron Kobeleski (D. Haggerty), suprug emotivne Sharon (R. Faia) i otac djevojčice Karen (K. Kemper), ne sluti da će se ubrzo uplesti u najveću i najopasniju pustolovinu svog života. Naime, Ohlinger tvrdi da je upravo on drugi strijelac koji je uz Leeja Harveya Oswalda onog kobnog dana 22. studenog 1963. godine u Dallasu ubio predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Dok polako umire od raka, Ohlinger želi rasteretiti savjest i javnosti preko Rona otkriti detalje složene zavjere. Isprva Ron ne vjeruje Ohlingeru, ali ubrzo primijeti da se svi detalji iz njegove priče podudaraju sa službenom verzijom događaja. Štoviše, iz Ohlingerove priče Ron zaključi da se službena verzija Kennedyjeva ubojstva, temelji na potpuno pogrešnim činjenicama. Dok s Ohlingerom obilazi njegove prijatelje i još uvijek žive svjedoke Kennedyjeva ubojstva, Ron primijeti da ih netko slijedi. A uz čahuru metka kojim je Kennedy navodno ubijen, ključna osoba koja bi mogla potvrditi Ohlingerovu priču je teško bolesni John Seymour Jr. (J. Tate) koji se nalazi u bolnici...

Realiziran u formi lažnog dokumentarca, snimljen kamerom iz ruke i nagrađen na festivalima u Avignonu i Woodstocku, debitantski film darovitog scenarista i redatelja Neila Burgera (The Illusionist, The Return) uzbudljiva je, vrlo sugestivna i tematski izuzetno intrigantna drama tjeskobnog ozračja, koja se efetkno bavi atentatom na predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Svoje viđenje pozadine atentata izvrsnom je političkom dramom "JFK" dao i Oliver Stone, a Burgerov se film dijelom nastavlja na priču Stoneova djela. Na osnovu analize filmskog zapisa atentata Jim Garrison, okružni tužitelj New Orleansa, zaključio je da je Lee Harvey Oswald morao imati suradnike. Od te premise kreće i današnji film, koji Oswaldowa ortaka pronalazi u razočaranom, psihotičnom, iskorištenom i odbačenom Walteru Ohlingeru. Njega izvrsno glumi R. J. Barry (Djevojka za zbogom, Godina zmaja, Rođen 4. srpnja, Dan ludila, Ledena staza, Ludi grad, Dan obuke), kojem asistira D. Haggerty (Con Air, Poštar, serije Hitna služba, 24, Deadwood). Filmsku fotografiju potpisuje Richard Rutkowski, koji je iskustvo stjecao kao snimatelj druge ekipe u hitovima "Posrnuli", "Nevjerna", "Telefonska govornica", ali i u kultnim filmovima kao što su "Rekvijem za snove" Darrena Aranofskog i dokumentarac "Buena Vista Social Klub" Wima Wendersa.

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.