SINOPSIS

Teritorij Dakote, 1870. Mladi Indijanac Bijeli Bik (S. Mineo) iz plemena Siouxa najviše od svega želi imati vlastitog konja. Stoga pokušava uhvatiti prelijepog pastuha, ali zbog hijerarhije u plemenu lov na njega mora prepustiti svom oholom rođaku Žutom Biku (H. M. Wynant). No, jednog dana Bijeli Bik pronađe pastuha zapletenog u užad, oslobodi ga i nazove Tonka Wikan. Uskoro Tonka počne posjećivati Bijelog Bika u logoru, te mladić i konj postanu nerazdvojni, daleko od očiju suplemenika...
Vestern "Tonka" (A Horse Named Comanche) iz 1958. redatelja Lewisa R. Fostera s punim se pravom smatra jednom od najboljih drama realiziranih u produkciji tvrtke Walt Disney Pictures na temu američkog Divljeg zapada. Vizualno veoma atraktivan u svojoj priči o prijateljstvu čovjeka i konja, te krajnje izbalansiran i slojevit u profilaciji likova, Fosterov je film zasigurno i jedan od najobjektivnijih prikaza pozadine glasovite Bitke kod Little Big Horna 1876. u kojoj je američki general Custer naredio pokolj Indijanaca. U glavnoj je ulozi Sal Mineo (1939.-1976.), jedan od najdarovitijih američkih glumaca svog naraštaja, dva put nominiran za Oscara (Buntovnik bez razloga, Egzodus).

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.