poster

Pustolovine pametnijeg brata Šerloka Holmsa

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (1975)

komedija, krimić, muzički, misterija, romantični | Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD
Reditelj: Gene Wilder

Ocena: 6.1/10

SINOPSIS

Londonskom detektivu Sigersonu Holmesu (G. Wilder) uistinu nije lako. Premda vjeruje da se sposobnošću i inteligencijom može mjeriti sa svojim starijim bratom Sherlockom Holmesom (D. Wilmer), nezadovoljni Sigerson cijeli život živi u sjeni slavnoga brata. Za njega kao detektiva gotovo nitko nije čuo, baš kao i za njihova trećeg brata Mycrofta, zbog čega Sigerson otvoreno prezire i zapravo mrzi Sherlocka. No kad nepoznat netko iz sefa uglednog lorda Redcliffa (J. Le Mesurier) jedne noći ukrade izuzetno vrijedan tajni dokument koji je lordu povjerila kraljica Victoria (S. Field), Sherlock Holmes zaključi da je riječ o velikoj spletki, te sa svojim prijateljem i suradnikom doktorom Watsonom (T. Walters) odluči prividno otputovati iz Londona. Pretvarajući se da odlazi iz grada, Sherlock namjerava upravo Sigersona gurnuti u prvi plan, te njemu prepustiti istragu slučaja koji bi mogao ugroziti sigurnost zemlje. Želeći bratu olakšati posao, Sherlock organizira da se Sigersonu pridruži i zbunjeni Orville Stanley Sacker (M. Feldman), nespretni detektiv Scotland Yarda. Prihvativši se istrage, strastveni mačevalac i ljubitelj lijepih žena Sigerson ubrzo otkrije da bi u sve mogla biti upletena atraktivna Bessie Bellwood, zabavljačica pravim imenom Jenny Hill (M. Kahn), koju ucjenjuje operni pjevač Eduardo Gambetti (D. DeLuise). A čini se da je Gambetti povezan s profesorom Moriartyjem (L. McKern), zloglasnim zločincem i najvećim Sherlockovim neprijateljem....

Temeljena na likovima iz kriminalističke proze sir Arthura Conana Doylea ova zabavna i pomaknuta komedija nekad vrlo popularnog scenarista, redatelja i glumca Genea Wildera (Bonnie i Clyde, Započnite revoluciju bez mene, Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a niste se usudili pitati, Vruća sedla, Mladi Frankenstein) duhovito se poigrava likom i osobnošću slavnog detektiva Sherlocka Holmesa, kao i stereotipnim situacijama iz Doyleovih romana. Wilder se u današnjem filmu, svom redateljskom prvijencu, oslanja na poetiku i apsurdan humor svog čestog suradnika Mela Brooksa. Gene Wilder tumači glavnu ulogu "pametnijeg" brata Sherlocka Holmesa, a njegovi su partneri M. Kahn (Što te tata pušta samu, Papirnati mjesec, Visoka napetost, Nixon, serija Cosby), M. Feldman (Sedam veličanstvenih smrtnih grijeha, Tišina, smijemo se), D. DeLuise (Kritična točka, Muppetti idu u Hollywood, Utrka Cannonball, Robin Hood: Muškarci u tajicama) te australsko-britanski glumac L. McKern (Ryanova kći, Plava laguna, Ženska francuskog poručnika, Ubojstvo u zrcalu). Glazbu potpisuje John Morris (Vruća sedla, Visoka napetost, Smiješna strana povijesti: Prvi dio, Biti ili ne biti), a fotografiju David M. Walsh (Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a niste se usudili pitati, Djevojka za zbogom, Nevjerno tvoja).

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.