SINOPSIS

Osnovnoškolac Olivier St-Pierre (É. Proulx-Cloutier) često mašta o pustolovinama gusara iz prohujalih stoljeća ne sluteći da će se uskoro i sam naći usred jedne od njih. Pripremajući se za proslavu svog rođendana, dječak je šokiran kada naiđe na zagonetnog Philippea de Beauchênea (M. Labrèche) čiji duh ne uspijeva pronaći mir već puna tri stoljeća. Nastojeći pronaći smrtnika koji će mu pomoći doći do dokumenta kojim će obraniti obiteljsku čast, Philippeov duh napokon dobije presudnog pomagača u Olivieru. Dječak uistinu pronađe neprocjenjivi pergament, ali ga uhvate Philippeovi neprijatelji i kroz vremenska vrata odvedu na Kubu u 18. stoljeću. Doznavši o čemu je riječ, u potragu za Olivierom krene njegov mlađi brat Laurent (S. Gendron) koji s Philippeom odluči poraziti zločestog kapetana Monbarsa (G. Gascon)...
Deset godina prije no što je svjetska kina počeo osvajati filmski serijal "Pirati s Kariba", potvrđujući da nema staromodnih tema, već samo dobrih ili loših projekata, u Kanadi je snimljen tematski vrlo sličan film "Matusalem". Film je postigao velik uspjeh, a dobio je i šest nominacija za kanadsku nacionalnu filmsku nagradu Genie. Redatelj i scenarist filma Roger Cantin (La Forteresse suspendue, Hero by Nature) osmislio je atraktivan koncept koji dijelom podsjeća na hitove Stevena Spielberga i Richarda Donnera, a koji spaja likove suvremene djece i gusara iz 18. stoljeća. Film kombinira fantastiku, putovanja kroz vrijeme i klasične priče o gusarima s Karipskog mora, portretirajući lik glavnog junaka kao neshvaćenog u svojoj sredini što je još jedan rado korišteni motiv u pričama o djeci pustolovima. U glavnoj je ulozi debitant É. Proulx-Cloutier koji je karijeru kasnije nastavio i kao redatelj (Papa) i kao glumac (Le Banquet), a u filmu nastupa i njegov otac R. Cloutier (La Peau blanche, L'Ange de goudron). Olivierova neobičnog prijatelja tumači M. Labrèche (L'Âge des ténèbres, Monica la mitraille), a negativca G. Gascon (Le Marais, Adam's Wall). Dinamičan, duhovit i neprijeporno maštovit, osobito u prizorima realiziranima na Kubi, film "Matusalem" s lakoćom je osvojio mlađe gledatelje u Kanadi te je redatelj Roger Cantin 1997. snimio nastavak "Matusalem II: Le dernier des Beauchêne" s istom glumačkom ekipom.

Fotografije

Metuzalem

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.