SINOPSIS

Nakon što je zbog kritiziranja studentske prehrane izbačen s Harvarda, Langdon Towne (R. Young) shvati da nikad neće postati protestantski svećenik. A nakon što tu vijest prenese svojoj djevojci Elizabeth (R. Hussey) iz njegova rodnog grada Portsmoutha, te joj kaže da želi postati slikar, njezin otac svećenik (L. Hector) mu odgovori da više nije dovoljno dobar za nju. Kad razočaranje i tugu odluči utopiti u alkoholu, Langdon se u krčmi sukobi s bogatim i utjecajnim Englezom Wisemanom Clagettom (M. Love). Da bi izbjegao uhićenje, on se s najboljim prijateljem Hunkom Marrinerom (W. Brennan) dade u bijeg prema Albanyju. Planove će im poremetiti susret sa skupinom neobičnih vojnika predvođenih bojnikom Robertom Rogersom (S. Tracy) i njegovim rendžerima, kojima se Langdon u Marrinerovoj pratnji priključi kao crtač zemljovida. Rogers je sa svojim vojnicima krenuo u osvetnički pohod protiv divljeg indijanskog plemena Abanaki čiji ratnici blizu kanadske granice učestalo napadaju ljude...
Godine 1941. nominirana za Oscara za najbolju fotografiju, izvrsna povijesna pustolovna vestern/drama redatelja i jednog od 12 nepotpisanih scenarista Kinga Vidora (Dvoboj na suncu, Rat i mir) izuzetno je uspjela adaptacija prvog dijela vrlo popularnog dvodijelnog romana Kennetha Robertsa, američkog pisca romana povijesne tematike. Riječ je o prvom Vidorovu filmu snimljenom u boji, u tehnici technicolora koja dodatno pridonosi iznimno dojmljivom vizualnom prosedeu djela. Posrijedi je uzbudljivo i raskošno producirano ostvarenje epskog zamaha smješteno u vrijeme francusko-indijanskog rata 1759. godine i temeljeno na istinitim događajima, koje je Kenneth Roberts opisao u romanu. Scenaristi su Laurence Stallings (Tri kuma, Nosila je žutu vrpcu) i Talbot Jennings (Pobuna na brodu Bounty, Sinovi Katie Elder), uz nepotpisanu suradnju još dvanaestorice scenarista. Premda je film ostvario izvrsnu gledanost u američkim kinima, zbog velikih troškova produkcije do realizacije planiranog nastavka odnosno ekranizacije drugog dijela Robertsova romana nikad nije došlo. Izvrsno režirani film koji slavi hrabrost, odanost, pustolovni duh i muško prijateljstvo, a kojem se u vrijeme premijere prigovaralo zbog rasističkog tretmana Indijanaca, nose sjajne glumačke interpretacije dvostrukog oskarovca S. Tracyja (Adamovo rebro, Loš dan u Black Rocku), R. Younga (Tajni agent, Otac zna najbolje) i W. Brennana (Imati i nemati, Rio Bravo), kultnog sporednog glumca u nizu glasovitih vesterna Johna Forda i Howarda Hawksa.

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.