Ocena: 4.8/10
Ocena korisnika: 8/10
(10 glasova)

SINOPSIS

Maleno hercegovačko selo Međugorje 1981. godine. Šestoro djece govori svećenicima da im se svaki dan ukazuje Majka Božja prenoseći im poruke mira i vjere. Iako u početku sumnjičavi, svećenici predvođeni fra Jozom Zovkom (M. Sheen) saslušaju djecu i povjeruju. Vijest o ukazanjima ubrzo se proširi cijelom okolicom, te vjernici počinju svakodnevno obilaziti mjesto ukazanja, brdašce blizu crkvenog posjeda. Nagla velika vjerska okupljanja ne sviđaju se pripadnicima lokalne vlasti, u službi tadašnje komunističke Jugoslavije, koji u tome vide raspirivanje nacionalizma i otpora prema režimu. Tako nešto dužni su spriječiti, stoga vjernici moraju biti rastjerani, a svećenici u najmanju ruku dobro ukoreni da ne nastave širiti protudržavnu propagandu...

Film "Gospa" (1995) redatelja Jakova Sedlara (Četverored) dojmljiva je drama koja otkriva dramatičnu istinitu priču iz 1981. godine, kada se u selu Međugorje navodno ukazala Bogorodica i zaokupila pažnju cijele tadašnje javnosti. Kult, koji je usprkos nepriznanju do danas zaživio, a Međugorje postalo hodočasničko mjesto poput Lourdesa ili Fatime, i dalje je misterij, a činjenica da je tamošnje svećenstvo bilo žestoko napadnuto od strane jugoslavenskih vlasti dodatno je učvrstilo famu vezanu za nj. Film, koji se uglavnom drži autentične priče, unatoč raskošnoj produkciji i zavidnom glumačkom popisu (kojega predvode M. Sheen i M. York) kritika nije baš pozitivno ocijenila.

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.