Ocena: 7.1/10

SINOPSIS

Prokopič je veoma vešt kamenorezac, ali pošto stari, gazda ga natera da uzme učenika. Niko ne pokazuje ni dovoljno veštine i interesovanja, sve do mladog Danila, koji je inače vetropir, ali začudo, kamenorezački zanat u njemu budi neobičan elan i koncentraciju. Brzo uči i uskoro veštinom prevazilazi svog učitelja, na obostrano zadovoljstvo.Posle nekoliko godina, gazda zahteva delo toliko lepo, da ljudi neće moći da prestanu da ga gledaju. Pošto Prokopič ne uspeva ništa da smisli, Danilo se ponudi da ispuni zadatak i to zaista uradi odlično. Zatim gazdina žena zatraži pehar, koji izgleda baš kao cvet. Danilo svo svoje vreme posvećuje tome, usput potpuno zaposatavivši svoju verenicu Katinku. I iako se svi dive njegovom delu, on nije sasvim zadovoljan. Prokopič ga upozorava da je put takvog perfekcionizma opasan, da bi mogao da završi kao jedan od majstora Gospodarice Bakarne planine. Oni su spoznali lepotu kamena, nakon što su videli legendarni Kameni cvet, ali su bili njime toliko opčinjeni, da su hteli zauvek da ga gledaju i nisu želeli da napuste carstvo Gospodarice Bakarne planine. Katinka ga moli da zaboravi Kameni cvet, ali on i dalje misli o njemu...
Na dan venčanja sa Katinom, Danilo odlazi u Gospodarici Bakarne planine i moli je da mu pokaže cvet. Ona ga upozorava na posledice, podseća na Katinku, ali on insistira. Kada je video cvet, on počinje da pravi novi pehar, koji je toliko lep, da je prava šteta što ga niko neće videti. Danilo priznaje Gospodarici da sve vreme misli na Katinku, ali mu ona odgovara da mu ne dozvoljava da se vrati, da je ljubomorna i da traži da se Danilo oženi njome. Ali, on odbija.
Katinka se ne udaje za drugog, već se useljava kod starog Prokopiča i stara se o njemu. Čak počinje da uči malo kamenorezačkog zanata i relativno joj dobro ide, uspeva da sastav kraj sa krajem. Jednom, tražeći kamenje za rad po šumi, nailazi na Gospodaricu Bakarne planine. Traži od nje da oslobodi Danila. Njih dvoje se sreću u rudniku.
Gospodarica Bakarne planine čestita Danilu na časti i vernosti i kaže da je par prošao njen test, a zatim nagrađuje Katinku korpom punom nakita, a Danila dozvolivši mu da se seća svega što je naučio u njenom carstvu.
Danilo i Katinka odlaze zajedno.

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.