Ocena: 6.8/10
Ocena korisnika: 9.2/10
(5 glasova)

SINOPSIS

Godina je 1983. i opasnost da hladni rat preraste u oružani sukob i dalje je velika. Na političkoj sceni dolazi do još jedne krize, a javnost diljem svijeta sa strahom prati razvoj situacije. Na području Kansas Cityja smještene su američke vojne baze s nuklearnim projektilima koji su usmjereni prema Sovjetskom Savezu. Stanovnici Kansasa svjesni su da će u slučaju rata njihov grad biti jedna od prvih meta. Najgori strahovi upravo će im se ostvariti. Iz baza polijeću nuklearne rakete prema Sovjetskom Savezu, a nedugo zatim i njihov grad pogađaju sovjetski projektili. Stravične eksplozije razaraju sve u širokom krugu i odnose brojne živote...

Ovaj je film po mnogočemu karakterističan izdanak žanra katastrofe koji je cvjetao sedamdesetih i osamdesetih. Specifičan je upravo po tome što je katastrofa o kojoj je u njemu riječ u to doba predstavljala potpuno realističnu i neposrednu opasnost. Tvorci, koji su se pribojavali najgoreg, odlučili su apelirati na svjetske vođe da obustave utrku u naoružanju i prekinu hladni rat. Da bi što učinkovitije ukazali na moguće katastrofalne posljedice korištenja nuklearnog oružja, snimili su film koji prikazuje turobnu atmosferu iščekivanja samog događaja i njegove stravične posljedice. Redatelj Nicholas Meyer, najpoznatiji po scenariju i režiji nekih epizoda iz filmskog serijala "Zvjezdane staze", uspio je s razmjerno skromnim budžetom snimiti efektan i dojmljiv film, koji se puno više oslanja na sugestivnost i atmosferu nego na uvjerljivo vizualno dočaravanje katastrofe pomoću specijalnih efekata. Uz izvrsne interpretacije oskarovca J. Robardsa (Svi predsjednikovi ljudi) te J. Culluma (serija Život na sjeveru) i ostatka glumačke ekipe, film je uspješno ispunio svoju funkciju čemu, između ostalog, svjedoči i činjenica da su nakon emitiranja diljem Amerike uspostavljene telefonske linije na kojima su stručnjaci prestravljenim gledateljima nudili psihološku pomoć i savjete. Njegovu su kvalitetu potvrdile brojne nagrade i nominacije. Bio je nominiran za Emmy 1984. u 12 kategorija, a pobijedio je u dvije, i to za najbolje vizualne efekte i zvučnu montažu. U Njemačkoj je sljedeće godine osvojio nagradu Golden Screen, dok je iste godine scenarist Edward Hume primio nagradu Američkog scenarističkog udruženja.

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.