SINOPSIS

Prije više od sto godina nepotopivi brod Titanic u Atlantskom je oceanu udario u santu leda i potonuo na dubinu od 3800 metara. Ovaj legendarni prekooceanski brod već desetljećima fascinira povjesničare, znanstvenike i javnost. Otkako je njegova olupina otkrivena 1985. godine, potonuće Titanica najistraživaniji je brodolom u povijesti. Iako svaka nova ekspedicija otkriva još podataka o potonuću ozloglašenoga broda, jedno važno otkriće zabrinulo je vodeće svjetske istraživače Titanica, a to je da olupinu proždiru kolonije bakterija, koje dnevno pojedu na stotine kilograma željeza i predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Pojedini stručnjaci predviđaju da bi olupina mogla nestati za manje od 20 godina. Dokumentarni film prikazuje nevjerojatnu podvodnu odiseju najvećih ekspedicija koje su istraživale ovaj brod. Od važnog otkrića olupine, preko najsuvremenijih tehnologija i robota koji su ušli u brod, do spašavanja njegova blaga, film prikazuje jedinstvene i uzbudljive ekstremne zarone do olupine Titanica. Prvi put šestero junaka istraživača Titanica govorit će o iznimnim podvodnim misijama čiji je cilj očuvanje posljednjih ostataka broda. James Cameron, redatelj filma "Titanic", koji je osvojio 11 Oscara, 33 puta je zaronio do olupine broda. Cameron je istraživač morskih dubina, inovator na području podvodne filmske tehnologije i čovjek koji je snimio brod kao još nitko dosad. Anatolij Sagaljevič legendarni je ruski oceanolog koji je 57 puta zaronio do broda. Sagaljevič je inženjer, dizajner ronilica, voditelj ruskog programa MIR i graditelj jedne od najsuvremenijih ronilica koje su se spustile do olupine Titanica. Jean-Louis Michel pionir je podvodnog istraživanja i voditelj francusko-američke znanstvene misije koja je 1. rujna 1985. krenula u potragu za Titanicom i naposljetku ga pronašla. Paul-Henry Nargeolet bivši je ronilac francuske mornarice koji je napravio 30 zarona i vodio sedam ekspedicija koje su spašavale artefakte iz Titanica. Lori Johnston kanadska je mikrobiologinja i jedan od vodećih stručnjaka za bakterije koje su u posljednjih 20 godina prekrile olupinu Titanica. Za sobom ima šest zarona. Patrick Lahey tehnološki je inovator i graditelj podmornica, koji je tri puta zaronio do broda. Njegova ronilica posljednja se spustila do olupine Titanica u kolovozu 2019.
Ekspedicije ovih istraživača govore o pustolovinama oceanologa koji su pomicali granice istraživanja, o nevjerojatnima ronilicama kojima je upravljao čovjek i robotima na daljinsko upravljanje, koji se mogu spustiti do najvećih dubina u oceanu te o nužnoj i hitnoj potrebi za rješavanjem problema biodegradacije na olupini. Iznimne podvodne snimke pokazat će trenutačno stanje olupine koju izjedaju kolonije bakterija. Zahvaljujući dosad prikupljenim podacima, nikad prije viđene 3D snimke pokazuju promjene nastale na Titanicu, od njegova potonuća 15. travnja 1912. do danas, i otkrivaju koliko bi se još mogao raspasti. A pitanje koje si svi moraju postaviti je hoće li legendarni brod zauvijek nestati.

Fotografije

Titanic - unutar olupineTitanic - unutar olupineTitanic - unutar olupineTitanic - unutar olupineTitanic - unutar olupineTitanic - unutar olupine

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.