poster

Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali (2018)

dokumentarni | Srbija

Ocena: 7.5/10
Ocena korisnika: 4/10

SINOPSIS

Reč reditelja: U želji da se sakrijem od hladnoće, kada sam kao trianaestogodišnjak krajem šezdesetih prvi put pobegao iz škole, ušao sam u bioskop.
Sa ozbiljnim puberetskim prezirom prema tadašnjem jugoslovenskom filmu, sa sumnjom sam ušao na projekciju domaćeg filma koji se zvao "Nevinost bez zaštite". U zamenu za toplotu bio sam spreman da odspavam u mraku bioskopske sale na još jednoj dosadnoj socijalističkoj priči baziranoj na revolucionarnom nasleđu... Ali na ekranu počela je da se odvija priča toliko drugačija od sivila filmske i životne stvarnosti u kojoj sam rastao! Odvijao se film kao iskričava iluzija puna igre, humora i posebnosti! Odvijala se umetnost kao žongleraj! Od tada pa do danas Dušan Makavejev je postao i ostao moj omiljeni jugoslovenski/srpski reditelj!
Film WR: Misterija organizma postao je simbol filmskog nasleđa koje nam je ostavio Dušan Makvejev: filmski jezik kao igra i večiti eksperiment u režiji i montaži!
A zabrana ovog filma vremenom je postala simbol Jugoslavije kao nedovršenog socijalističkog eksperimenta.
Otuda i moj film "Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali" ne samo kao omaž jednom od najvećih i filmskih stvaralaca sa ovih prostora, već i kao pokušaj da se otkrije najveća trauma socijalističke Jugoslavije: pokušaj uspostavljanja demokratije bez suštinske slobode, ili pokušaj uspostavljanja slobode bez istinske demokratije!
Ili kako bi jedan od učesnika diskuisije održane juna 1971. posle projekcije filma "WR: Misterija organizma" u Novom Sadu sa ideološkom ostrašćenostu iskreno uzviknuo sa govornice biskopa "Arena": "Mi imamo pravo u našoj demokratskoj zajednici da zabranimo ono što nam se u ovoj zemlji ne sviđa..."!
Ovo je moj rediteljski pokušaj da napravim vizuelno uzbudljivo delo koje počiva na četiri tajno snimnjene audio trake!
A da niko ne zaspi u mraku bioskopske sale ...
Autor filma reditelj Goran Radovanović

Fotografije

Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Lavlje bojište (2012)

    image
    Pet čopora lavova u Africi se bore za oskudne izvore hrane i svaki ima svoj stil lova. Pratite ih dok love sve životinje, od bizona do žirafa. Samo najveštiji će...
  • Poslednja oaza (1983)

    image
    Kada se u proleće jata ptica vraćaju s dalekog juga, preleću urbane prostore koje stvara čovek, da se nepogrešivo, bez kompasa i geografske karte, nađu izvan...
  • Matador (2008)

    image
    Matador je epska priča o Davidu El Fandiju Fandilji i njegovoj borbi da postane najcenjeniji svetski matador. Srceparajuće prepreke i uzbudljivi uspesi...
  • Zvučni talasi (2019)

    image
    Film otkriva skrivenu snagu zvuka u kinematografiji, upoznaje nas sa neopevanim herojima koji je stvaraju i sadrži uvide legendarnih reditelja sa kojima sarađuju....
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.