Ocena: 7.5/10
Ocena korisnika: 4/10

SINOPSIS

Reč reditelja: U želji da se sakrijem od hladnoće, kada sam kao trianaestogodišnjak krajem šezdesetih prvi put pobegao iz škole, ušao sam u bioskop.
Sa ozbiljnim puberetskim prezirom prema tadašnjem jugoslovenskom filmu, sa sumnjom sam ušao na projekciju domaćeg filma koji se zvao "Nevinost bez zaštite". U zamenu za toplotu bio sam spreman da odspavam u mraku bioskopske sale na još jednoj dosadnoj socijalističkoj priči baziranoj na revolucionarnom nasleđu... Ali na ekranu počela je da se odvija priča toliko drugačija od sivila filmske i životne stvarnosti u kojoj sam rastao! Odvijao se film kao iskričava iluzija puna igre, humora i posebnosti! Odvijala se umetnost kao žongleraj! Od tada pa do danas Dušan Makavejev je postao i ostao moj omiljeni jugoslovenski/srpski reditelj!
Film WR: Misterija organizma postao je simbol filmskog nasleđa koje nam je ostavio Dušan Makvejev: filmski jezik kao igra i večiti eksperiment u režiji i montaži!
A zabrana ovog filma vremenom je postala simbol Jugoslavije kao nedovršenog socijalističkog eksperimenta.
Otuda i moj film "Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali" ne samo kao omaž jednom od najvećih i filmskih stvaralaca sa ovih prostora, već i kao pokušaj da se otkrije najveća trauma socijalističke Jugoslavije: pokušaj uspostavljanja demokratije bez suštinske slobode, ili pokušaj uspostavljanja slobode bez istinske demokratije!
Ili kako bi jedan od učesnika diskuisije održane juna 1971. posle projekcije filma "WR: Misterija organizma" u Novom Sadu sa ideološkom ostrašćenostu iskreno uzviknuo sa govornice biskopa "Arena": "Mi imamo pravo u našoj demokratskoj zajednici da zabranimo ono što nam se u ovoj zemlji ne sviđa..."!
Ovo je moj rediteljski pokušaj da napravim vizuelno uzbudljivo delo koje počiva na četiri tajno snimnjene audio trake!
A da niko ne zaspi u mraku bioskopske sale ...
Autor filma reditelj Goran Radovanović

Fotografije

Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Možete li izlečiti moje oštećenje mozga? (2018)

  danas
  image
  Lotje Soderland preživela je izliv krvi u mozak, nakon čega je izgubila sposobnost da čita. Ona je naš domaćin i vodi nas na putovanje kroz etiku i dostignuća...
 • Godine Slatkog greha (2018)

  danas
  image
  Trodelni dokumentarni film o fenomenu popularnosti Lepe Brene i "Slatkog greha". Najveća balkaska zvezda Lepa Brena u dokumentarnom filmu priča o poznatim ali...
 • Tajna pravila modernog života - algoritmi (2015)

  danas
  image
  Algoritmi znaju kad treba napuniti police supermarketa, kako predvideti vreme, voditi ruku hirurga, napraviti umetničko delo, pa čak i zapaliti iskru ljubavi. Oni...
 • Rand Universitiy (2014)

  danas
  image
  Life story of NFL wide receiver Randy Moss who grew up in Rand, West Virginia. Made by filmmaker Marquis Daisy in a journey back to the small town where troubles...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.