poster

Virdžina

Virdžina (1991)

dramski | Jugoslavija, Francuska

Ocena: 7.3/10
Ocena korisnika: 8.3/10
(37 glasova)

SINOPSIS

Radnja filma se odvija krajem 19. veka, u jednom zabitnom selu Kninske krajine. Porodice bez muškog potomstva smatrane su ukletim i osuđenim na propast. Da bi se spasle prokletstva, te porodice su jedno od ženske dece proglašavale „virdžinom“, tj. muškarcem, skrivajući istinu kao porodičnu tajnu. Film prati priču jedne takve porodice. Sniman je u selu Polača kod Knina.
U zabitom kršu na prostorima Kninske krajine, porodice bez muškog potomstva smatrane su ukletim i osuđenim na propast. Da bi se spasle prokletstva, te porodice su jedno od ženske dece proglašavale "virdžinom", tj. muškarcem, skrivajući istinu kao porodičnu tajnu. U jednoj takvoj porodici koja zna samo za krš, gudure, ovce i sv. Đurđa, svoga zaštitnika, najveće blago je sin koje nikako da dobiju. Zato će poslednja, tek rođena devojčica biti žrtvovana da postane "muško" uprkos bolu majke, kako bi kuća ponovo dobila naklonost zaštitnika - sveca. Osuđena da poništi sve žensko u sebi, da se bori sa sopstvenom prirodom i osećanjima, u trenutku kad se zaljubi u druga, počinje da se buni svim bićem protiv usuda. Što se otac više trudi da nosi breme za oba muškarca, verujući da se sve može prikriti i pred svetom i pred svecom, sve se više gubi i pada. "Virdžina", uz pomoć mladića kojem otkriva tajnu, raskida sa starim životom i kreće, kao mnogi iz tog kraja, na put u Ameriku.

Fotografije

VirdžinaVirdžinaVirdžina

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.